Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rodgers otkrio zašto Šimunović nikada neće zaigrati za BiH

rodgers_simunovic

Defanyivac Celtica Jozo Šimunović zbog ljubavi prema Hrvatskoj odbio je igrati za fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine, kazao je trener škotskog tima Brendan Rodgers.

Nedavno mu je poziv uputio i novi selektor Robert Prosinečki, ali Šimunović je odbio, dok je u prethodnim situacijama, u mandatu Mehmeda Baždarevića, dolazio na okupljanja, ali nikad nije nastupao zbog navodnih povreda.

Sada je poznato i obrazloženje zašto se nije odazvao Prosinečkom. Sve je objasnio trener Celtica Brendan Rodgers.

“Pričao je sa mnom tokom sedmice. To je jednostavno, zaista. On ima poštovanje prema selektoru BiH, koji je visoko cijenjeni bivši reprezentativac Hrvatske. Mislim da je promijenio državljanstvo, jer je osjetio da bi mogao igrati za BiH, ali je bio zaista iskren i hrabar u odluci. Kad je otišao tamo, nije se osjećao ispravno. Hrvatska je u njegovom srcu, a također mislim da je osjetio da bi uzeo mjesto nekon bosanskohercegovačkom igraču koji zaista želi igrati za BiH. Ako je bilo ikakvih sumnji vezanih za njega, on nije htio blokirati nekog drugog u reprezentaciji. Od njega je bilo hrabro to što je nazvao selektora i to mu rekao”, kazao je Rodgers.

Kada je slučaj Šimunović u pitanju, najsramotnije se ponašao Nogometni savez BiH i bivši selektor Mehmed Baždarević. Baš kao i Bažadrević, i Elvedin Begić i kompanija su znali za slučaj koji se desio na Gibraltaru u kvalifikacijama za SP u Rusiji, kada je Šimunović odbio ući u igru u posljednjih deset minuta utakmice. Iako su znali, i Baždarević, a i Begić i njegovi saradnici u Izvršnom odboru su to krili od javnosti. Kao što i danas šute nakon što je Prosinečki stavio Šimunovića na spisak, a ovaj ga hladno “otkačio”.