Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

njemački reprezentativac

Rüdiger podnio tužbu protiv novinara koji ga je optužio za podršku “islamskom ekstremizmu”

Foto: Instagram

Rüdiger, koji je također učestvovao u utakmici Njemačke protiv Nizozemske u utorak navečer, još nije komentirao slučaj

Odbrambeni igrač reprezentacije Njemačke i Real Madrida Antonio Rüdiger i Njemački fudbalski savez (DFB) pokrenuli su pravni postupak protiv bivšeg urednika novina koji je optužio igrača da je napravio gest podrške islamskom ekstremizmu u objavi na društvenim mrežama vezanim za Ramazan.

Dana 11. marta, na početku muslimanskog mjeseca posta, molitve, zajedništva i razmišljanja, Rüdiger je objavio sliku sebe kako kleči na molitvenoj prostirci u bijeloj halji sa desnim kažiprstom okrenutim prema gore, zajedno s natpisom: “Ramazan Mubarek svim muslimanima širom svijeta. Neka Svemogući primi naš post i dove.”

Dvije sedmice kasnije, kada je Rüdiger imenovan u startnu postavu za pobjedu Njemačke od 2:0 protiv Francuske 24. marta, novinar Julian Reichelt, bivši urednik njemačkog tabloida BILD, došao je na platformu društvenih medija X, nekadašnji Twitter, tvrdeći da je Rüdigerov podignuti prst predstavljao islamistički gest.

Teške optužbe

-Islamizam na njemačkom počinje u startnih jedanaest večeras – napisao je, nakon čega je objavio niz objava o tom gestu i njegovim navodno ekstremističkim konotacijama.

Rüdiger i DFB su u ponedjeljak poduzeli akciju, 31-godišnji branič je podnio tužbu berlinskom tužiocu u vezi s klevetom, podsticanjem na uvredu i mržnju a DFB je slučaj prijavio Centralnoj jedinici za suzbijanje internet kriminala (ZIT) u Frankfurtu.

Reichelt, koga je BILD otpustio u oktobru 2021. godine zbog optužbi za maltretiranje i zlostavljanje ženskog osoblja u tabloidu, insistirao je: “Ovaj gest su u posljednje dvije decenije potpuno prihvatili teroristi. On je bez sumnje postao gest ISIS-a [takozvane Islamske države] i islamističkih ubica širom svijeta, ljudi koji su također ubijali u Berlinu, i zla i patnje širom svijeta.”

On je rekao da njemački Savezni ured za zaštitu ustava (Bundesverfassungsschutz ili BfV) ovaj gest smatra simbolom islamističke radikalizacije i da ga je njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser u prošlosti nazvala neprihvatljivim.

Političari, stručnjaci i komentatori su dali različita tumačenja. Njemačka zastupnica i glasnogovornica Zelenih Lamya Kaddor, koja je i sama islamski učenjak, rekla je: “Ovaj gest pripada islamskoj praksi. Na primjer, desni kažiprst se može podići u obrednoj molitvi, kao i tokom ispovijedanja vjere. U svakom slučaju, to definitivno nije izraz islamističkih ideja.”

Nagrađivani njemačko-izraelsko-arapski stručnjak za ekstremizam Ahmad Mansour izjavio je za portal t-online: “Prst tevhida je duboko religiozan gest, čiji korijeni nemaju apsolutno nikakve veze s ekstremizmom. Ali živimo u vremenu u kojem slike igraju mnogo veću ulogu nego ranije. Teroristi IS koriste ovaj gest već dugi niz godina, čineći ga prilikom pogubljenja i odrubljivanja glave.”

.Antonio Rüdiger ne može ništa učiniti po tom pitanju… ali očekivao sam da on razmisli o tome kako bi to bilo protumačeno na društvenim mrežama. Za mnoge mlade ljude, ova religija koju dijele s njim je važan dio njihovog identiteta… ali ova slika se ne distancira od islamizma. Svako ko tako javno pozira namjerno pokazuje gest fanatizma, a ne nevin, duhovni gest – tvrdi on.

Rüdiger, koji je također učestvovao u utakmici Njemačke protiv Nizozemske u utorak navečer, još nije komentirao slučaj, ali je njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova u utorak izjavilo njemačkoj novinskoj agenciji dpa: “Takozvani ‘tevhid’ prst se smatra simbolom jedinstva i jedinstvenost Boga u islamu. Taj gest je uobičajen među muslimanima širom svijeta.”

.Ovo se primjenjuje bez obzira na činjenicu da islamističke grupe prisvajaju ovaj simbol i zloupotrebljavaju ga u svoje svrhe – dodalo je ministarstvo.