FK Željezničar

Sa Grbavice tvrde da je nerazumjevanje Porezne uprave FBiH dovelo do blokade računa

grbavica uoci francuske1

Iz Željezničara ističu da su ih iz “kolosijeka” izbacivali oni od kojih se očekivala pomoć

Od ranije je poznato da su transakcijski računi Željezničara blokirani, a klub sa Grbavice sada se oglasio saopštenjem za javnost.

Željezničar želi obavijestiti širu javnost o problemu s kojim se u posljednjih nekoliko sedmica suočava, a posljedica je to odluke Porezne uprava FBiH o raskidu sporazuma koji je FK Željezničar s tim organom potpisao 10.10.2014. godine (aneksiran 15.01.2021. godine).

“Spomenuti sporazum je zaključen na osnovu tadašnjeg Zakona o naplati i djelimičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima („Službene novine Federacije BiH“, broj 37/14). Tim sporazumom je predviđeno da naš Klub tokom 120 mjeseci (tj. deset godina) kroz jednake rate izmiruje dug po osnovu javnih prihoda, ali i uz dodatnu obavezu urednog izmirivanja tekućih poreznih obaveza. U tom smislu, moramo naglasiti da je FK Željezničar do danas izmirio više od pola rata te da je tokom proteklih nekoliko godina bio disciplinovani porezni obveznik. Naredna informacija bi trebala biti normalna, ali svejedno želimo napomenuti da su svi naši prvotimci prijavljeni i da su se za njihova primanja plaćale sve pripadajuće obaveze, baš kao i za ostale zaposlenike kluba. Naš klub nastoji raditi u skladu sa svim važećim propisima, iako oni često nisu naklonjeni sportskim klubovima”, stoji u saopštenju Željezničara, te se dodaje:

“Nažalost, u proljeće 2020. godine je našu zemlju uzdrmala pandemija COVID-19. Nadležni organi su u martu prošle godine uveli preventivne epidemiološke mjere koje su se na krajnje nepovoljan način odrazile na mnoge djelatnosti, a pogotovo na sportske klubove. Kao pravnom licu kojem su utakmice glavni izvor prihoda, najprije nas je pogodila potpuna zabrana održavanja sportskih manifestacija, usljed čega nikad do kraja nije odigrana sezona 2019/2020. Zatim je u sezoni 2020/21 dozvoljeno održavanje utakmica, ali bez prisustva gledalaca, čime je zapravo ostao problem nemogućnosti ostvarivanja prihoda od prodaje ulaznica. S obzirom na prazne tribine, drastično je opala i atraktivnost naših utakmica u očima sponzorima. Osim toga, stanje pandemije je svakako žestoko pogodilo mnoge od naših prijatelja i sponzora koji su, silom prilika, bili primorani umanjiti ili potpuno obustaviti sponzorske aranžmane”.

Sa Grbavice su istakli da u teškom periodu uzrokovanom pandemijom korona virusa nisu dobili prihode ni od jednog nivoa vlasti.

“U svemu tome ne smijemo zaboraviti ni izostanak podrške raznih nivoa vlasti. Ako na trenutak zanemarimo da su donesene mjere onemogućavale ostvarivanje prihoda, sportska djelatnost je bila dodatno pogođena time što nije bila obuhvaćena programima pomoći, a koji su usvajani na raznim nivoima. Dok su subjekti u određenim djelatnostima ostvarivali kakve-takve subvencije i druge vidove pomoći, FK Željezničar i drugi sportski klubovi nisu dobili priliku za nešto slično. Naš Klub u tom teškom periodu nije ostvarivao prihode ni od općinskog ni od kantonalnog nivoa vlasti, a da ne govorimo o entitetskom ili državnom nivou”, stoji u saopštenju, te se dodaje:

“Uprkos svim navedenim, višestruko otežanim okolnostima rada, naš Klub je uspijevao redovno izmirivati preuzete obaveze po osnovu spomenutog sporazuma sa PUFBiH. Uslijed pandemije COVID i velikih finansijskih gubitaka zbog iste, Klub nije bio u mogućnosti izmirivati tekuće obaveze. Na kraju je kombinacija spriječenosti da ostvarujemo uobičajene prihode i izostanka bilo kakve pomoći javnog sektora uzrokovala kašnjenja u izmirivanju tekućih poreznih obaveza”.

Iz Željezničara ističu da su ih iz “kolosijeka” izbacivali oni od kojih se očekivala pomoć.

“Najzad, početak sezone 2021/22 je donio naznake normalizacije. Konačno je dopušteno i ograničeno prisustvo gledalaca na domaćim utakmicama, što je omogućilo da klub ponovo počne ostvarivati redovne prihode. U isto vrijeme se i privreda počela oporavljati, što je posljedično uzrokovalo povećanje prihoda po osnovu sponzorstava. U narednom periodu očekujemo da se ponovo nađemo i u budžetima određenih nivoa vlasti. Sve je upućivalo na to da ćemo težak period ostaviti iza nas i da ćemo se poslije velikih izazova zadržati na pravom kolosijeku. Još jednom naglašavamo da smo na tom putu pokušavali ostati uprkos činjenici da nismo imali pomoć nekog organa vlasti. Vrhunac nerazumijevanja je raskid sporazuma sa PUFBiH i blokada naših transakcijskih računa. Umjesto da kao klub od velikog značaja za lokalnu zajednicu, grad i državu dobijemo šansu da stanemo na noge, sada doživljavamo da nas, i to na naš stoti rođendan, iz kolosijeka izbacuju oni od kojih se očekivala pomoć, a ako ne to, onda barem razumijevanje“, navodi se, a potom nastavlja:

“Veoma je teško oteti se utisku da se na nama već neko vrijeme trenira disciplina. FK Željezničar ne bježi od toga da imamo određena dugovanja. Svjesni smo da su to posljedice prošlosti i nešto od čega ne možemo pobjeći, no mi to ni ne tražimo. Nemamo ništa ni protiv inspekcijskog nadzora koji nam često dolazi u posjete. Naš stav je da svi trebaju raditi u skladu s pozitivnim propisima. Međutim, smetaju nam nerazumijevanje za specifičnu situaciju, u kojoj smo djelimično i zbog nemara vlasti, te nedosljednost u pristupu prema svim poreznim obveznicima. Javna je tajna da nemaju svi klubovi Premijer lige BiH isti tretman, a svakako je poznato da ni pristup svim poslovnim subjektima nije uvijek isti. Teško je drugačije objasniti činjenicu da se nekim mnogo većim dužnicima dopušta nešto na što mi ne možemo ni pomisliti”.

I pored blokiranih računa Plavi ostaju pri svom stavu.

“Čak i sada, u uslovima blokiranih računa, FK Željezničar ostaje pri istom stavu. Dovoljno je reći da naplaćenu gotovinu od prodaje ulaznica uredno polažemo na račun, jer je to propisana obaveza subjekata u stanju blokade. Suština svega leži u tome da ne tražimo senzacionalne stvari poput brisanja dugova, nego samo malo razumijevanja za situaciju u kojoj smo djelimično i zbog nemara vlasti prema sportskim kolektivima. Svi se vole slikati na stadionu našeg stogodišnjaka. Svi se vole slikati sa reprezentativcima koji su igrali u našem klubu. Ipak, u vremenu krize se na nas olako zaboravlja. U svemu tome znamo da naši navijači ne zaboravljaju pa se nadamo da pamte i ko šta radi za ovaj klub ili na njegovu štetu”, piše u saopštenju.