Fudbal

katastrofalna situacija

Sada je i zvanično, Barca pred bankrotom!

26/01/2021

Nisu samo Coutinho, Dembele ili Griezmann dokazi da Barcelona nije pazila prilikom kupovine igrača, što se sada ogleda u teškoj situaciji s minusom i dugovima. Finansijsko izvještaj pokazuje da su slučajevi Marca Cucurelle i Denisa Suareza znakoviti za ponašanje Barcelone na tržištu, ali i njen ugled i bonitet

Već duže vremena se zna da je Barcelona u katastrofalnoj finansijskoj situaciji. Sada je za to došla i službena potvrda.

Godišnji finansijski izvještaj posrnulog giganta pokazao je da ukupni dug Barcelone iznosi milijardu i 173 miliona eura, od čega su kratkoročni dugovi, dakle oni koje treba vratiti do kraja godine, čak 730 miliona eura. Struktura tog dijela duga je sljedeća: “ostali” troškovi su 300 miliona eura, bankama duguje 265 miliona eura, a “radnoj zajednici” 164 miliona eura.

Tu nije kraj užasnim vijestima za Barcu jer odmah mora vratiti 440 miliona eura. Barcelona s vjerovnicima pregovara da joj produže rok za vraćanje tih dugova do 30. juna 2021., kako bi ih barem dio vratila uz odgodu. Dio kreditora pristao je na produženje roka otplate duga, dok Barcelona s ostalima pregovara kako bi joj omogućili da im kasnije vrati dugove. Barcelona, dakle, u najboljem slučaju do ljeta mora platiti bogatstvo. Međutim, nema taj novac i teško da će ga u uslovima ogromne koronakrize zaraditi u samo pet mjeseci.

Barcelona do daljnjeg ne može računati na prihode od ulaznica i pretplata, kao i zaradu vezanu uz dane odigravanja utakmice i posjet stadionu, dok su prihodi od prodaje suvenira osjetno smanjeni. Prošle sezone je s jačom ekipom od aktualne prerano ispala iz Lige prvaka pa je u takmičenju koje donosi najviše finansijske koristi zaradila manje od očekivanog.

Objava finanaijskog izvještaja pokazuje još jedan u nizu velikih udaraca koje Barcelona podnosi.

Klub je planirao dio duga vratiti zaradom od prodaje ulaznica. Barcelona je očekivala da će do kraja sezone na taj način zaraditi 56 miliona eura. Odličan iznos, posebno jer je ovo izračunala planirajući da će od februara biti dozvoljeno puštanje u prodaju tek 25 posto kapaciteta Camp Noua, a od maja pola stadiona. Međutim, kako se za sada mjere uvedene zbog suzbijanja pandemije koronavirusa neće ublažavati, Barcelone je ostala bez velike, spasonosne i ukalkulirane zarade od gledatelja.

Barcelona ne može zaraditi ni na igračima te njihovom prodajom pokriti barem dio ogromnog duga. Osim Ansua Fatija koji je, da crnilo bude potpuno, teško ozlijeđen i neće igrati dva mjeseca, nema igrača na kojima može značajno zaraditi prodajom. Trojici najskupljih pojačanja u istoriji, otkako su došli u Barcelonu, vrijednost se spustila na trećinu (Philippe Coutinho, Ousmane Dembele) ili na pola (Antoine Griezmann) iznosa koje je Barcelona platila za njih.

Kada spominjemo igrače koje je Barcelona (pre)platila posljednjih godina, zanimljiv je dio izvještaja koji pokazuje da Barcelona na račune 19 klubova od Brazila do Njemačke treba u kratkom roku, do kraja fiskalne godine, uplatiti čak 126 miliona eura za igrače koje je kupila posljednjih godina. Međutim, s klauzulama se dug može popeti do 196 miliona eura dugoročno.

Tako Liverpoolu za Philippea Coutinha duguje kratkoročno 29 miliona eura, što s bonusima dugoročno može narasti na 40 miliona eura. Ajaxu je dužna još 16 miliona eura za Frenkieja De Jonga. Betis čeka devet miliona eura od prodaje Juniora Firpa, dok Gremio treba dobiti osam miliona eura za Arthura Mela, kojeg je još 2019. prodao Barceloni. Katalonski klub dužan je Bordeauxu još 10 (od ukupno 40 miliona eura odštete) za Malcoma, iako ga je još u ljeto 2019. proslijedio u Zenit.

Nisu samo Coutinho, Dembele ili Griezmann dokazi da Barcelona nije pazila prilikom kupovine igrača, što se sada ogleda u teškoj situaciji s minusom i dugovima. Finansijsko izvještaj pokazuje da su slučajevi Marca Cucurelle i Denisa Suareza znakoviti za ponašanje Barcelone na tržištu, ali i njen ugled i bonitet.

Primjerice, Cucurellu (22), dijete kluba, Barcelona je u ljeto 2018. poslala na posudbu u Eibar, koji ga je kasnije kupio za dva miliona eura. Barcelona je iduće godine iskoristila klauzulu i otkupila ga za 4 miliona eura. Međutim, Eibaru još uvijek duguje više od pola spomenutog iznosa, 2,4 milijuna eura.

Barcelona je prošlog ljeta opet prodala veznjaka, ovaj put Getafeu za 10 miliona eura. Cucurella je tamo odmah pokazao koliko vrijedi, pa je već sada procijenjen na 20 miliona eura. Jasno je, dakle, koliko je samo zbog njega Barcelona dužna, ali i koliko je loše trgovala i na njemu izgubila. Usput, priliku mu je dala u samo jednoj utakmici.

Odnedavno bivši predsjednik Josep Maria Bartomeu nasljedniku je ostavio još jednu bombu koju mora deaktivirati. Ugovor kojim Barcelona od Goldman Sachsa, velike američke investicijske banke, posuđuje čak 800 miliona eura za potpunu obnovu Camp Noua i izgradnju novog sportskog centra treba samo potpisati. Tako bi se Barcelonin dug popeo na 2 milijarde eura. Srećom po Barcelonu, barem taj ugovor još nije potpisan. Trebaju ga odobriti navijači, članovi kluba i nova uprava.

Lionel Messi, koji prema procjenama finansijskih stručnjaka Barceloni donosi 300 miliona eura od ulaznica, sponzorskih ugovora i televizijskih prava, ogorčen je klubom i na odlasku je iz Barce. Ugovor mu završava na ljeto i ne čini se da će ga produljiti.

Komentari

Autor: Index.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.