naći najbolje rješenje

Rukovodstvo Skupštine HNK-a pozvalo Vladu i sindikate zdravstvenih radnika na razgovor

26121_martinovic_spago (1)

Zamjenik predsjedatelja Skupštine HNK-a Tomislav Martinović ustvrdio je kako je to pitanje predugo otvoreno

Predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Šerif Špago pozvao je Vladu HNK-a i predstavnike sindikata zdravstvenih radnika da otvore pregovore o tekstu novog kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva.

– Pitanje sindikata, razgovora i pregovora je u nadležnosti Vlade HNK-a, ali tu nažalost vidimo da i s jedne i s druge strane postoje određena uvjetovanja, odnosno stvari koje ne bi trebale biti u nekom normalnom pregovaračkom postupku. Moj osobni stav je da predstavnici sindikata i poslodavac, odnosno kantonalna vlada, moraju naći zajednički jezik – izjavio je Špago uoči početka današnje sjednice Skupštine HNK-a.

Bez obzira na suprotstavljene stavove i sve što se događa, Špago ističe kako će se na kraju morati “sjesti, dogovarati i naći najbolje rješenje u skladu sa zakonskim i finansijskim mogućnostima Hercegovačko-neretvanskog kantona”.

Zamjenik predsjedatelja Skupštine HNK-a Tomislav Martinović ustvrdio je kako je to pitanje predugo otvoreno.

– Generalno rečeno, mislim da u ovoj temi ima jako puno šumova koje treba otkloniti i naći kompromisno rješenje kako bi i jedni i drugi, a tu prvenstveno mislim i na sindikate i na poslodavce, bili koliko toliko zadovoljni. S pozicije koju obnašam i s aspekta onoga što Skupština u cijeloj ovoj priči može uraditi, rekao bih da ovo pitanje treba žurno riješiti – poručio je Martinović.

Naglasio je da se građanima treba omogućiti da mogu ostvarivati sve ono što je vezano za zdravstvenu zaštitu.

– Zdravstveni radnici učinili su jedan veliki, ogromni doprinos kada je u pitanju pandemija koronavirusa, znamo koliko su se žrtvovali i na tome im beskrajno hvala, ali isto tako moramo vidjeti gdje su naše granice i mogućnosti, odnosno dokle mogu ići određeni finansijski zahtjevi i što se konkretno od tih zahtjeva može ispuniti. Po meni je najgora situacija nešto potpisati, reći da su zahtjevi ispunjeni, pa za tri-četiri mjeseca doći u poziciju da za to nema finansijskih sredstava i da onda priču vratimo na sam početak – kazao je Martinović.

Dodao je kako je uvjeren da će i skupštinske rasprave, koje će se najvjerovatnije voditi na sljedećoj sjednici, pripomoći da se ovo pitanje stabilizira.

– Pomoći će također da malo podrobnije razmotrimo cijeli naš zdravstveni sustav u ovom kantonu, koji je po meni glomazan, trom i neefikasan, i mislim da za novce koje ulažemo u njega ne pruža najbolju zdravstvenu zaštitu našim stanovnicima – kazao je Martinović.

Predsjednik opozicione Hrvatske republikanske stranke (HRS) i zastupnik u Skupštini HNK-a Slaven Raguž istaknuo je kako će tražiti da se već na današnjoj sjednici razgovara o štrajku zdravstvenih radnika u HNK-u.

– Tražit ću diskusiju na tu temu i donošenje određenih zaključaka, prvenstveno kako bi prisilili resornog ministra i predsjednika Vlade da sjednu i razgovaraju s predstavnicima sindikata, ne miješajući se u rad sindikata i ono što oni traže, jer situacija u sistemu zdravstva u ovom kantonu već više od godinu dana ne funkcionira, a najveću cijenu plaćaju obični građani – naglasio je Raguž.