Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Salah, Aubameyang i Mane kandidati za nogometaša Afrike

salah mane

Dva igrača Liverpoola Mohamed Salah i Sadio Mane, te napadač Borussije Dortmund Pierre-Emerick Aubameyang kandidati su za najboljeg igrača Afrike u 2017. godini u izboru Afričke nogometne federacije (CAF).

Egipćanin Mohamed Salah osvojio je nagradu BBC-a za najboljeg afričkog nogometaša u ovoj godini i glavni je kandidat i za nagradu CAF-a, prenosi HRT.

Salah je u junu ove godine preselio iz Rome u Liverpool i u 18 nastupa za ‘redse’ postigao je 14 golova. Senegalac Mane je posljednje dvije godine biran u najbolju afričku momčad, ali još uvijek čeka individualno priznanje. Gabonski reprezentativac Aubameyang je bio najbolji 2015. godine, a prošle godine slavio je napadač Leicester Cityja i Alžira Riyad Mahrez.

Dodjela nagrada bit će održana 4. januara 2018. godine u prijestolnici Gane – Accri, a nagrade će se dijeliti u još nekoliko kategorija. Birat će se i najbolja nogometašica, najbolji trener i najbolja momčad.

Među kandidatima za najboljeg trenera je Nijemac Gernot Rohr, izbornik nigerijske reprezentacije. Njegovi suparnici su Hector Cuper (Egipat) i L'Hussein Amoutta (Wydad Athletic Club).

Nigerija je među tri kandidata za najbolju afričku reprezentaciju u protekloj godini, a kandidati su i Egipat i Kamerun.