Osmanović: Ne stigmatizirajte djecu otvaranjem javnih kuhinja za njih

javna-kuhinja

Naša stranka cijeni dobre namjere svih koji su učestvovali u kreiranju javne kuhinje za djecu u Lukavcu, prvu te vrste u Bosni i Hercegovini, ali smatra da je to pogrešan način za pomoć socijalno ugroženoj djeci, saopćeno je iz te stranke.

Nemojte stigmatizirati djecu u Lukavcu, poručio je potpredsjednik općinskog odbora Naše stranke Dino Osmanović, ističući da su djeca najranjiviji dio društva, naročito ona u stanju socijalne potrebe.

– Njih ne smijemo stigmatizirati kroz ulazak u javnu kuhinju jer u fazi odrastanja to doživljavaju kao ponižavajuće i vrlo lako mogu biti izloženi izrugivanju vršnjaka. Osim toga, otvoreno označena kao djeca koja koriste javnu kuhinju lagan su plijen svima onima koji su spremni okoristiti se različitim zloupotrebama djece. Iz navedenih razloga, posebno iznenađuje podrška toj javnoj kuhinji kojom se hvale Zoran Jovanović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona, koji je i podijelio prve obroke djeci – rekao je Osmanović.

Naša stranka jeste za pomoć djeci, ali onu koja dolazi do njih preko onih koji o djeci brinu: roditelja, staratelja, socijalnih i drugih ustanova, dodaje on.