Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

euro 2024

Šanse da Hrvatska prođe dalje su 2 posto, evo šta se mora poklopiti do kraja trećeg kola

zlatko dalić
FOTO: Pixsell
Zlatko Dalić

Hrvatska nogometna reprezentacija nije uspjela pobijediti Italiju u utakmici zadnjeg kola grupe za prolaz u osminu finala, iako je do samog kraja vodila 1:0. Primila je gol u osmoj minuti sudijske nadoknade za konačnih 1:1. Tako grupu završava sa samo 2 boda, nakon što je izgubila od Španije 0:3 i remizirala s Albanijom 2:2.

Iako se nije kao druga plasirala u nokaut-fazu, Hrvatska i dalje ima šanse proći dalje kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekipe. Još postoji šansa za prolaz. Naime, ako u grupi C Engleska s tri ili više razlike pobijedi Sloveniju, a u istoj grupi Danska pobijedi Srbiju, Slovenci bi bili treći s dva boda i lošijom gol-razlikom od Hrvatske, a Srbija bi ostala na jednom bodu.

Da bi Hrvatska s dva boda išla dalje, mora se još toga poklopiti. U grupi F Portugal mora pobijediti Gruziju, a Turska Češku. Gruzijci i Česi bi tada imali samo po bod i Hrvatska bi bila ispred. 

Šta se mora dogoditi da Hrvatska prođe dalje

Kako bi se Hrvatska plasirala u osminu finala sa samo dva boda, moraju se poklopiti ova dva uslova:

1. Engleska pobjeđuje Sloveniju s barem tri gola razlike, a Danska pobjeđuje Srbiju. 

2. Portugal pobjeđuje Gruziju, a Turska Češku.

Od 100 do 2 posto u jednoj sekundi

Analitičari i statističari s platforme Football Meets Data izračunali su kako je šokantni rasplet grupe bio surov po Hrvatsku. Naime, do zadnjeg napada Italije na samom kraju duge sudijske nadoknade, Hrvatska je imala 4 boda i definitivno, 100 posto, prolazila grupu kao drugoplasirana.

Ali onda, praktički zadnjim šutom na meču, šanse Hrvatske za prolazak grupe su se sa 100 srozale na samo 2 posto. Ili, ako se obrnu omjeri, Hrvatska je 98 posto sigurno ispala s Eura već u grupi.