Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fokus.ba otkriva

Prijavljen direktor EPBiH i još nekoliko osoba, sporni su tenderi koje su dobili Kinezi!

Mujkic i Ferizovic s nasim novinarom
FOTO: D. Begović / Fokus.ba
Mujkić i Ferizović s našim novinarom

FUP-u predata dokumentacija o javnoj nabavci koja se odnosi na Blok 6 TE Tuzla vrijednoj 63 miliona KM. Dongfang i zenički ITC nastupili zajedno na više tendera

Kineska kompanija Dongfang Electric International Corporation u proteklom periodu je od Elektroprivrede BiH dobila nekoliko veoma unosnih tendera koje se mjere u stotinama miliona KM. S obzirom na indicije o koruptivnom djelovanju kod odabira ove i još nekih drugih kompanija s kojima je formirala konzorcije na tenderima Elektroprivrede BiH, obimna dokumentacija predata je Federalnoj upravi policije, saznaje Fokus.ba.

Konkretno, zbog indicija o favorizovanju ponuđača za posao vrijedan 63 miliona KM (bez PDV-a), odnosno odsumporavanja dimnih gasova na Bloku 6 Termoelektrane Tuzla, protiv niza osoba u Elektroprivredi BiH, na čelu s direktorom Sanelom Buljubašićem, Federalnoj upravi policije (FUP) podnesena je krivična prijava. Ovu prijavu podnijeli su osnivač i direktor firme Tehnopetrol Tuzla Elvir Ferizović i Nedim Mujkić. Također, podnosilac prijave je i firma Deling iz Tuzle.

sanel buljubasic
FOTO: Fena
Sanel Buljubašić

Sumnjiv potez

Osim protiv Buljubašića, krivična prijava podnesena je i protiv Fahrudina Tanovića, izvršnog direktora za proizvodnju, te Munevere Avdić, rukovoditeljice Sektora za komercijalne poslove EPBiH. Spočitava im se zloupotreba položaja i nesavjestan rad u službi.

Naime, Elektroprivreda BiH je 24. aprila napravila krajnje sumnjiv potez tako što je  kinesko-zeničko-banjalučki konzorcij u sastavu Dongfang Electric International Corporation Kina – ITC Zenica – Fujian Lonjing Enviroment Technology CO d.o.o. Kina – Institut za građevinarstvo IG Banja Luka (skraćeno: konzorcij DEC-ITC-LONJING-IG) izabrala kao jedinog kvalificiranog kandidata u fazi pretkvalifikacije, a s kojim bi onda išla u daljnji proces dodjele ovog posla.

S druge strane, EPBiH je diskvalifikovao konzorcij u sastavu Deling Tuzla – SBB Energy S.A. Opole Poljska – Tehnopetrol Tuzla – Termoelektro Brčko – Tehnograd Tuzla. 

sporna odluka EP za kandidata izabrali samo kinesko-zenicki konzorcij (1)
Sporna odluka EP BiH: Za kandidata izabrali samo kinesko-zenički konzorcij

U krivičnoj prijavi predatoj FUP-u navodi se kako je iz obrazloženja odluke jasno da je navedena odluka EPBiH nezakonita te da radnje imaju i obilježja krivičnih djela. Elektorprivreda BiH je, ističe se u prijavi, postupila protuzakonito jer zahtjev konzorcija DEC-ITC-LONJING-IG za učešće u postupku javne nabavke nije odbila po više osnova.

Teške inkriminacije

Jedna od težih inkriminacija u krivičnoj prijavi predatoj FUP-u, kako se navodi, jeste da je EPBiH ekonomsku i finansijsku sposobnost izabranog kinesko-zeničkog konzorcija temeljio na njihovoj izjavi, a ne na validnim finansijskim izvještajima ili bilansima uspjeha. Ugovorni organ, ističe se, nije cijenio valjanost finansijskih izvještaja konzorcija na osnovu akata nadležnih organa i važećih propisa.

Dodatno, ugovorni organ, tvrdi se u prijavi, ocjenu finansijske sposobnosti kinesko-zeničkog konzorcija izvršio je na osnovu nepodobne dokumentacije i suprotno nalogu Ureda za razmatranje žalbi (URŽ) BiH od 31. augusta 2023. Tim aktom URŽ je naložio EPBiH da svoj stav o validnosti bilansa uspjeha zasnuje na aktima nadležnih organa. Međutim, navodi se, EPBiH nije po tome postupio, već je utvrđivao činjenice na osnovu izjave konzorcija DEC-ITC-LONJING-IG.

Tako se EPBiH, ističe se u prijavi, a vidljivo je i u spisu javne nabavke, s ciljem razrješenja ovih pitanja, obratio konzorciju na čelu s kineskom firmom upitom da li je državnim zakonom o računovodstvu Kine ili nekim drugim normativom definisan način i forma finansijskih izvještaja, bilansa stanja i sl. u smislu jezika. 

Ovaj konzorcij je EPBiH dostavio odgovor da Zakonom o reviziji NR Kine nije propisan jezik na kojem ovlašteni revizori sačinjavaju izvještaje. Elektroprivreda BiH se potom obratila Ambasadi Kine u BiH koja im nije dostavila odgovor na upit, već ih je uputila na samog ponuđača odnosno na spomenuti konzorcij, te se potom odlučila da prihvati odgovor koji je dobila od konzorcija, što podnosilac prijave ocjenjuje nezakonitim postupanjem.

Dalje se navodi da je konzorcij DEC-ITC-LONJING-IG propustio dostaviti kopije originalnih bilansa uspjeha, usljed čega također nije ispunio tenderski uslov u pogledu ekonomskog i finansijskog stanja, a što je propisano članom 68. Zakona o javnim nabavkama BiH, prema kojem je zahtjev ovog konzorcija trebalo odbaciti kao neprihvatljiv.

Kineski i engleski jezik

U prijavi se podvlači i činjenica da je konzorcij DEC-ITC-LONJING-IG u postupku dostavio bilanse uspjeha na engleskom jeziku uz prijevod na jedan od jezika u službenoj upotrebi u BiH. Međutim, u samom izvještaju nezavisnog revizora koji su priložili, na stranici 155, ističe se da je riječ o prijevodima s kineskog na engleski jezik. Također, navedeno je da će, u slučaju da engleska verzija nije usklađena s kineskom, kineska verzija biti relevantna?!

U prijavi se navodi da ovu činjenicu ugovorni organ kontinuirano ignoriše, odnosno da je riječ o prijevodu izvještaja, što znači da konzorcij DEC-ITC-LONJING-IG nije dostavio originalne izvještaje.

Izražena je i sumnja u pogledu zakonitosti postupanja EPBiH kod ocjene valjanosti potvrde o uspješnoj realizaciji ugovora konzorcija DEC-ITC-LONJING-IG koju je utemeljio određeni vještak kriminalističke struke, a koja nije dostavljena i podnosiocu prijave.

Kao jedan od razloga zbog čega je diskvalifikovala konzorcij u sastavu Deling Tuzla – SBB Energy S.A. Opole Poljska – Tehnopetrol Tuzla – Termoelektro Brčko – Tehnograd Tuzla, EPBiH je naveo da je to urađeno zbog toga što u dokumentaciji termini poput „senior“, „projektant“, „asistent“, „University“, „Project Menagement“ i drugi nisu prevedeni na jedan od službenih jezika u BiH?!

No, s druge strane, od kinesko-zeničkog konzorcija prihvatili cu cjelokupne izvještaje na engleskom jeziku?!

Navodi se i da je EPBiH, kako se može vidjeti iz cjelokupnog spisa javne nabavke, s ciljem utvrđivanja činjenica u pogledu kvalifikovanosti, konzorciju DEC-ITC-LONJING-IG slao upite za razjašnjenje njihovog zahtjeva, te je dozvolio i dostavu nove dodatne dokumentacije. Istovremeno od podnosioca prijave nije tražio bilo kakva pojašnjenja i propuštao je cijeniti dokumentaciju koju je je dostavljao u sklopu žalbenog postupka, a koja je otklanjala sve sumnje u pogledu ispunjavanja tehničke i profesionalne sposobnosti.

Odluke URŽ-a

Treba naglasiti da je EPBiH 30. septembra 2022. godine raspisao navedeni tender, a koji je u više navrata bio predmet odlučivanja u URŽ-u.

Tako dodatnu sumnju na cijeli ovaj proces baca i činjenica da je 4. januara 2023. EPBiH prvobitnu odluku o rezultatu pretkvalifikacije kandidata u pregovaračkom postupku donio na način da je kao kvalifikovane kandidate utvrdio oba konzorcija te je tada za oba omogućio preuzimanje tenderske dokumentacije i dostavljanje ponuda.

Prva odluka EP BiH od 4.1.2023.
Prva odluka EP BiH od 4.1.2023.

No, promptno je Uredu za razmatranje žalbi uslijedila žalba spomenutog kinesko-zeničkog konzorcija, i to 24. januara 2023. koji je smatrao da je EP pogrešno utvrdio činjenično stanje, pogrešno primijenio materijalno pravo, kao i Zakon o javnim nabavkama. Drugom konzorciju spočitavaju da nije propisno dostavio dokaze o uspješno provedenim ugovorima, zatim o tehničkim i profesionalnim sposobnostima i sl. Konzorcij na čelu s firmom Deling žalbu ocjenjuje potpuno neosnovanom, te uzvraća kontražalbom. Istovremeno i EPBiH navode ovog konzorcija ocjenjuje neosnovanim.

Ured za razmatranje žalbi 23. marta 2023. usvaja žalbu konzorcija Deling Tuzla – SBB Energy S.A. Opole Poljska – Termoelektro Brčko – Tehnograd Tuzla i predmet vraća Elektroprivredi BiH na ponovni postupak.

Između ostalog, žalilac je konstatovao da je EP trebao odbiti konzorcij DEC-ITC-LONJING-IG iz prostog razloga što je jedan njihov član, a to je firma Institut za građevinarstvo IG Banja Luka, činio teške profesionalne propuste u poslovima EP-a.  Navode da su ugovori vezani za HE „Una“ iz jula 2018, te za TE „Kakanj“ iz marta 2020, gdje je došlo do njihovog raskida zbog neizvršavanja obaveza. Sve to je, konstatovano je u žalbi, imalo za posljedicu direktne i indirektne štete za EP. 

Eliminacija konkurencije

Iz EPBiH su u odgovoru na ove navode naveli kako za IG Banja Luka ne postoji pravosnažna sudska presuda, dok je URŽ ovakve navode EPBiH ocijenio neprihvatljvim. Također, URŽ je ocijenio neprihvatljim odgovor EPBiH na žalbene navode u vezi s propustima dostavljanja bilansa uspjeha i druge finansijske dokumentacije. Ured za razmatranje žalbi naložio je EPBiH da u ponovnom postupku provede sve potrebne radnje dokazivanja.

Dana 22. maja 2023. EPBiH donosi odluku kojom uvažava odluku URŽ-a i poništava pregovarački postupak. Međutim, 24. aprila ove godine donosi spornu odluku kojom kao kvalifikovanog kandidata u postupku nabavke proglašava samo konzorcij DEC-ITC-LONJING-IG.

Nedim Mujkić, direktor firme Tehnopetrol Tuzla, u izjavi za Fokus.ba navodi da su, kada je riječ o spomenutom kinesko-zeničkom konzorciju, uočili matricu po kojoj se već u niz projekata ponavlja ista priča.

Nedim Mujkić, Tehnopetrol
FOTO: D. Begović / Fokus.ba
Nedim Mujkić, Tehnopetrol

-Ta matrica izgleda ovako: EPBiH raspisuje javnu nabavku s pretkvalifikacijama u kojima se dokazuju profesionalne sposobnosti za učešće na tim projektima. Onda oni koji su se kvalifikovali idu u fazu komercijalnog dijela ponuda. Ovdje je na sceni nešto što je bilo simptomatično u nizu projekata. U svim ovim projektima na kojima smo imali priliku do danas da konkurišemo svodilo se na to da kinesko-domaći konzorcij svim mogućim sredstvima ide na opciju da eliminiše sve potencijalne konkurente i da ostanu sami u pregovorima s EPBiH u fazi nuđenja tih projekata – kaže Mujkić.

Elektroprivreda BiH je 24. maja ove godine donijela odluku kojom je posao zamjene parovoda pare na kotlu Bloka 4 u TE Tuzla dodijelila konzorciju u kojem su ponovo i Dongfang Electric International Corporation Kina kao i ITC Zenica. Posao je vrijedan 21,2 miliona KM (bez PDV-a).

Faksimil odluke EP za blok 4 posao opet Dongfangu i ITCu
Faksimil odluke EP BiH za Blok 4: Posao opet Dongfangu i ITC-u

Također, kineska i zenička firma su zajedno u konzorciju za posao izgradnje postrojenja za odsumporavanje dimnih plinova u TE Kakanj. Ovaj posao je vrijedan čak 126,4 miliona KM (bez PDV-a). Ured za razmatranje žalbi je sredinom maja donio odluku kojom uvažava žalbu navedenog konzorcija te je EPBiH naložio da ponovi postupak.

Rudnik mrkog uglja „Banovići“ izabrao je prije deceniju Dongfang Electric International Corporation Kina za gradnju TE Banovići Blok 1 – 350 MW. Projekat je vrijedan 405 miliona eura. Godine 2015. potpisan je Sporazum o strateškoj saradnji. No ugovor s Kinezima do danas nije parafiran, dok je u medijima ovaj projekat već proglašen propalim. O tome je lani pisao i Inforadar.

Dongfang Electric International Corporation Kina je angažovan i na nizu kapitalnih energetskih objekata u RS-u, poput TE Stanari, solarne elektrane u Bileći, a zainteresovan je i da gradi HE „Buk – Bijela“.

– Kineske kompanije i u BiH nastoje da ostvare svoj utjecaj. Našle su i pogodno tlo u našim domaćim kompanijama s kojima su se udružili zbog potreba administracije, licenci i drugih stvari. I kada dođe do realizacije projekata, oni najčešće i najviše angažuju firme iz okruženja, a prvenstveno iz Srbije gdje su matično vezani. U zadnjem projektu koji je rađen u Tuzli od 10 kompanija podizvođača radova osam ih je bilo iz Srbije. Domaće kompanije iz Tuzle nisu imale priliku da budu uključene u projekat.

Dakle, te kineske kompanije nameću svoje utakmice – kaže Mujkić za Fokus.

Šta kažu iz EPBiH

Fokus.ba uputio je set pitanja Elektroprivredi BiH da se o svemu ovome očituje. Iz EPBiH su u odgovoru za naš portal naveli da, s obzirom da je riječ o dvofaznom postupku koji je u toku i gdje je izjavljena žalba, nisu u mogućnosti davati bilo kakve informacije o predmetu koji nije okončan. Dodali su da će tek nakon donošenja odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača biti moguće davati informacije osobama koje nisu uključene u ovaj postupak.

Odgovor na naš službeni upit kineskom Dongfangu je izostao. Službenim putem smo se obratili i firmi ITC Zenica, no odgovor do zaključenja ovog teksta nismo dobili. Ukoliko ga dobijemo, naknadno ćemo ga objaviti. 

Prema evidenciji Portala javnih nabavki, firma ITC Zenica je u procesima javnih nabavki u proteklim godinama sklopila ukupno 580 ugovora s ugovornim organima u ukupnoj vrijednosti od 137.243.018 KM.

Podaci s portala javnih nabavki o ugovorima ITC Zenica
Podaci s portala javnih nabavki o ugovorima ITC Zenica

Također, na Portalu javnih nabavki stoji da je glavna djelatnost ITC Zenica trgovina na veliko poljoprivrednim mašinama, opremom i priborom.

Opis djelatnosti ITC Zenica na portalu javnih nabavki
Opis djelatnosti ITC Zenica na portalu javnih nabavki

Na stranici ITC Zenica navodi se da su 2007. proširili djelatnosti na trgovinu vatrogasnim kamionima i opremom, a od 2008. bave se i pružanjem usluga izvođenja radova iz oblasti klimatizacije, grijanja i hlađenja.

infografika_240624 (1)