Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premijer liga BiH

Sarajevo i Željezničar večeras na Koševu igraju svoj 141. vječiti derbi

Zeljo_Sarajevo

Željezničar i Sarajevo odigrali su do sada 140 utakmica. Željezničar je ostvario 45 pobjeda, 53 puta bilo je neriješeno dok je Sarajevo slavilo na 42 utakmice

Vječiti derbi gradskih rivala Sarajeva i Željezničara igra se večeras na stadionu “Asim Ferhatović Hase”.

Radi se u susretu devetog kola Premijer lige Bosne i Hercegovine koji je trebalo da bude odigran krajem septembra, ali je odgođen zbog nastupa Sarajeva u kvalifikacijama za Evropsku ligu.

Sarajevski klubovi ovaj derbi dočekuju sa prve dvije pozicije na tabeli. Sarajevo je trenutno lider sa četiri boda prednosti i eventualnom pobjedom bi stekao ubjedljivu prednost nad ostalim ekipama u borbi za odbranu naslova prvaka BiH. Trener “bordo” tima Vinko Marinović ističe da su igrači u dobroj formi i puni samopouzdanja te se nada da će odigrati kvalitetno svih 90 minuta.

– Ovaj derbi je specifičan jer neće biti publike. No, igrači su maksimalno motivisani, zna se šta znači ova utakmica. U dobroj smo formi, igrači imaju samopouzdanja, spremit ćemo se za tu utakmicu i odigrati najbolje što možemo tih 90 minuta – kazao je Marinović.

Kapiten Krste Velkoski ističe da se sutra sastaju dvije najbolje ekipe u državi, te da očekuje pobjedu svog tima.

– Mi smo u dobroj formi, imamo odličan niz koji želimo nastaviti u srijedu. Idemo na pobjedu, nadamo se pozitivnom rezultatu, a prije svega očekujem dobru utakmicu – rekao je Velkoski.

Šef stručnog štaba Željezničara Amar Osim izjavio je da ova utakmica puno toga može pokazati o trenutnom stanju u njegovom timu.

– Igramo protiv ekipe koja je pokazala najbolju formu i koja je vjerovatno najbolja u ovom trenutku kada se svi faktori uzmu u obzir, i protiv takve ekipe na njihovom stadionu. To će biti pravi test za nas. Jednostavno nama će ta utakmica, kako god završi, dati nekakvu pravilnu sliku o nama samima i na osnovu te slike ćemo mi znati kako se ponašati poslije te utakmice – kazao je Osim.

Smatra da kvalitet često ne mora doći do izražaja u derbijima.

– Također, forma se ne mora uopšte pokazati kao odlučujući faktor, ako je neko ima, tako je historija pokazala. Puno je nekakvih drugih faktora koji ulaze u obzir i ti faktori poremete ove logične faktore. Tako je oduvijek bilo, nema nekih pravila. Objašnjivo je to, iz psiholoških, nekakvih tradicionalnih i mentalnih razloga koji utiču na to da se potisnu ovi drugi faktori – istakao je Osim.

Utakmica se igra u srijedu od 18.30 sati uz direktan prenos na Areni Sport.

Željezničar i Sarajevo odigrali su do sada 140 utakmica. Željezničar je ostvario 45 pobjeda, 53 puta bilo je neriješeno dok je Sarajevo slavilo na 42 utakmice. Gol razlika je na strani Plavih, 174:168.