Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

premijer liga bih

Sarajevo i Željo na Koševu, danas se igra sarajevski derbi

derbi zeljo sarajevo
Foto: Fena

Vječiti derbi sudit će Miloš Gigović iz Bosanske Gradiške, a utakmicu će u direktnom prijenosu emitovati Arena Sport TV

Fudbaleri Sarajeva i Željezničara večeras od 20.30 sati na stadionu “Asim Ferhatović – Hase” igraju najveću utakmicu bh. fudbala.

Vječiti derbi na rasporedu je u 10. kolu Premijer lige Bosne i Hercegovine, Sarajevo ovaj duel dočekuje u mnogo boljoj situaciji od rivala sa Grbavice.

Željezničar je seriju od pet uzastopnih poraza prekinuo u ponedjeljak domaćom pobjedom protiv Širokog Brijega, dok je Sarajevo u vrhu talebe.

Ipak, poznavaoci fudbalskih prilika složit će se da prethodni rezultati i stanje na tabeli ništa ne znače kada je u pitanju vječiti derbi sarajevskih rivala.

-Nadam se da će derbi biti kvalitetan. Vjerujem da ćemo se nadigravati i pobijediti. Pobjeda protiv Širokog u zadnjim minutama dala nam je samopouzdanje. Moramo kontrolisati emocije u ovom meču jer dosta naših igrača su djeca Željezničara i svjesni su šta derbi znači. Ne smijemo ugroziti strategiju zbog emocija, morat ćemo na tome raditi – rekao je Nermin Bašić, trener Želje, u najavi utakmice.

Osvrnuo se i na činjenicu da je Sarajevo izraziti favorit u ovom meču, te naglasio da se radi o ekipi koja je mnogo uložila u posljednje dvije godine, koja je napravila dosta dobrih poteza.

-Doveli su kvalitetnog trenera iz Slovenije koji je i dobar čovjek. Drago mi je da je takav trener došao u BiH, ali kada sagledamo sva njihova ulaganja i transfere, opet možemo vidjeti da su do sada dali samo jedan gol više od nas. Vidjet ćemo ko će na kraju gdje završiti. Favoriti su na Koševu, ali nije sve u parama i mi ćemo dati sve od sebe da pobijedimo. Želimo se priključiti gornjem dijelu tabele i vjerujem da imamo kvalitet za to – poručio je Bašić.

Simon Rožman, trener Sarajeva, kazao je da Sarajevo u ovom duelu ima novu priliku da se svima prikaže u najboljem svjetlu.

-Želimo igrati kao do sada i da publika nakon utakmice može reći da su imali šta vidjeti. Dosta se govori da je ovo specifična utakmica, ali jedinu specifičnost koju ja vidim jeste da će protivnik biti na maksimumu energije, što možda nije bio slučaj u njihovim prošlim utakmicama. Mislim da je to dobro jer mi želimo igrati takve utakmice – kazao je Rožman.

Naglasio je da Željezničar ima iskusnu ekipu, te da ne očekuje otvoren meč, dodavši kako ekipa ne osjeća pritisak zbog proteklih derbija u kojima Sarajevo nije uspjelo ostvariti pobjedu protiv Želje.

Vječiti derbi sudit će Miloš Gigović iz Bosanske Gradiške, a utakmicu će u direktnom prijenosu emitovati Arena Sport TV.

Iako svi putevi vode na Koševo, danas su na rasporedu još dva meča 10. kola. Od 15 sati Borac će gostovati kog GOŠK-a, a u 18 sati počinje meč Široki Brijeg – Sloga.

Rezultati, parovi, sudije i satnica

Velež – Posušje 2:1
Zvijezda 09 – Tuzla City 1:1

nedjelja

GOŠK – Borac (Admir Musić, 15 sati, Arena Sport TV)
Široki Brijeg – Igman (Antonio Tomić, 18 sati, bez TV prijenosa)
Sarajevo – Željezničar (Miloš Gigović, 20.30 sati, Arena Sport TV)

ponedjeljak

Zrinjski – Sloga (Frano Jelić, 18 sati, Arena Sport TV)