Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat bjesni

Hamas ubio komandanta Nahal brigade, Izrael planira kopneni napad na Gazu

telaviv gaza nahal brigada
FOTO: Pixsell

Nahal brigada je glavni pješadijski ogranak izraelske vojske

Najmanje 300 ljudi je ubijeno u Izraelu, a više od 1.590 ih je ranjeno u velikom napadu Hamasa iz Pojasa Gaze, prema novim podacima objavljenim rano u nedjelju.

U Pojasu Gaze, pak, Izrael je u osvetničkim napadima usmrtio najmanje 232 osobe i ranili gotovo 1.700, prema tamošnjem ministarstvu zdravstva.

Broj mrtvih na obje strane raste cijeli dan.

tel aviv
Photo: Ilia Yefimovich/dpa Photo: ILIA YEFIMOVICH/DPA
Tel Aviv

Izrael planira najveći kopneni napad na Gazu od invazije 2014.

Vojni analitičar Jerusalem Posta Yonah Jeremy Bob rekao je da Izrael vjerovatno planira veliki kopneni napad na Gazu – najveći od invazije 2014. godine.

“Doći će do drugog čina, a to je invazija na Gazu, i mislim da će invazija biti veća od one iz 2014. godine kada je Izrael pozvao 80.000 rezervista. Izrael ima četiri divizije rezervista koje već poziva i premjestio je 35 brigada na granicu. Dakle, ono što je Izrael imao jutros u 6:30 bilo je minijaturno od onoga što ima sada. U roku od dan ili dva, Izraelci će imati ogromnu snagu koja će biti u stanju da savlada Hamasove snage u Gazi”, rekao je Bob za Al Jazeeru.

„Ali je pitanje zapravo koliko Izrael želi daleko ići? Želi li srušiti Hamas i imati kontrolu, ili će prepusti kontrolu palestinskim vlastima, ili međunarodnim snagama?”

Netanyahu: Prva faza završava u nadolazećim satima

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da se zemlja upustila se u dug i težak rat i da će prva faza biti gotova u nadolazećim satima.

gaza
Photo: Mohammed Talatene/dpa Photo: Mohammed Talatene/DPA
Gaza

“Prva faza završava u ovim satima uništavanjem većine neprijateljskih snaga koje su prodrle na naš teritorij. Istovremeno smo krenuli u ofenzivu i to će se nastaviti bez rezerve i bez predaha – do ostvarenja ciljeva. Vratit ćemo sigurnost građanima Izraela i pobijedit ćemo.”

Među odlukama koje je donio sigurnosni kabinet je i obustava opskrbe pojasa Gaze strujom, gorivom i robom.

Bidenova izjava ‘zeleno svjetlo’ za Izrael

U razgovoru za Al Jazeeru, Ali Abunimah, suosnivač web stranice Electronic Intifada sa sjedištem u SAD-u, rekao je da će Bidenova nedvosmislena podrška Izraelu vjerovatno dovesti do više nasilja u narednim danima.

“Trebali bismo uzeti izjave Joea Bidena kao zeleno svjetlo Izraelu da izvrši još više masakra koje provodi protiv palestinskog naroda već skoro 80 godina potpuno nekažnjeno”, rekao je.

“Ono što sada vidimo je upravo ono što su mnogi od nas predvidjeli, a to je neizbježan epilog nekažnjavanja režima koji apsolutno ne poštuje međunarodno pravo, osnovna ljudska prava i prava palestinskog naroda”, rekao je Abunimah, misleći na podršku SAD-a Izraelu.

Stanovnicima poručeno da se isele

Izraelska vojska zatražila je od stanovnika sedam različitih područja diljem pojasa Gaze da napuste svoje domove i presele se u središta gradova ili se sklone u skloništa u pripremi za pokretanje napada na ciljeve Hamasa.

Svjedoci su rekli za BBC da su deseci porodica počeli napuštati svoje domove i skloniti se u UN-ove škole.

Ubijen komandant izraelske brigade

Izraelska vojska je saopćila da su borci Hamasa na jugu Izraela ubili komandanta Nahal brigade, potpukovnika Yonathana Steinberga (42).

Nahal brigada je glavni pješadijski ogranak izraelske vojske.

Vojska je saopćila da je Steinberg ubijen u blizini Kerem Shaloma.

On je jedan od najviših izraelskih oficira koji su poginuli.

SAD: Iran nije ništa znao

SAD nema ništa što bi sugerisalo da je Iran bio umiješan u napade Hamasa na Izrael.

Rekao je to visoki američki dužnosnik koji je također negirao da je Iran imao bilo kakva posebna upozorenja ili pokazatelje napada, prije nego što su se dogodili.

“Razgovarao sam s predsjednikom palestinskih vlasti Abbasom. Razgovarali smo o terorističkim napadima na Izrael. Pozvao sam sve čelnike u regiji da osude ove užasne terorističke akte”, izjavio je američki generalni sekretar.