Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premijer liga BiH

Sarajevo neumoljivo na Koševu, još jedan rival primio šest golova

fk-sarajevo-suljic-pidro-djokanovic

Postalo je već tipično za Sarajevo da na fantastičan način ulazi u utakmicu, a nije drugačije bilo ni danas. Ovaj put je bordo tim u 3. minuti stigao do gola preko Asmira Suljića

Fudbaleri Sarajeva danas su na Koševu, u meču 25. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine, sa velikih 6:0 deklasiralo Rudar iz Prijedora.

Nastavili su tako momci Aleksandra Vasoskog potjeru za Borcem, koji je trećeplasirani, a to je mjesto koje na kraju sezone sigurno vodi u Konferencijsku ligu. Ponovo su uspjeli da rivalu utrpaju šest golova, pošto su, podsjećamo, istim rezultatom nedavno savladali i Posušje.

Sarajevo je četvrtoplasirano s 39 bodova, treći Borac ima samo tri više, a nije nerealno sada ni da bordo i banjalučki tim stignu i prestignu očajni Tuzla City, koji ima 45 bodova i drugi je na tabeli.

Postalo je već tipično za Sarajevo da na fantastičan način ulazi u utakmicu, a nije drugačije bilo ni danas. Ovaj put je bordo tim u 3. minuti stigao do gola preko Asmira Suljića. Hamza Čataković je tada izašao sam pred golmana gostiju, pogodio stativu, a na odbijenu loptu natrčava Suljić i šalje je u gol za 1:0.

U istoj minuti je Rudar mogao da uzvrati udarac, ali Nikola Mandić je u ključnom trenutku poslao prejak pas ka Josephnu Amoahu, koji je bio u idealnoj poziciji za postizanje gola. Uslijedio je novi opasan napad Sarajeva potom, a Daniel Avramovski je sjajnim udarcem uzdrmao okvir gola. Pogodio je mjesto gdje se spajaju prečka i stativa.

U 7. minuti Xhelil Asani odlično šutira s 30 metara, ali lopta ide malo pored lijeve stative gola Belmina Dizdarevića.

Tri minute poslije Sarajevo stiže do drugog gola. Selmir Pidro je centrirao s lijeve strane, golman Nikola Lakić očajno reagovao, a Dalu Varešanoviću nije bilo teško sa šest metara zakucati loptu u nebranjenu mrežu za 2:0.

Oprobao je Varešanović ubrzo i šut s distance, ali poslao je loptu preko gola, da bi se u 18. minuti u šansi našao i Amoah. Fudbaler iz Gane je sjajnim lažnjakom prevario Darka Lazića, ali potom mu je u odsudnom momentu pobjegla lopta. U 19. minuti je Suljić izašao pred Lakića, ali golman gostiju je bio uspješniji u tom duelu.

Uslijedio je period bez mnogo uzbuđenja, a zatišje je prekinula prilika za Varešanovića u 34. minuti. Čataković mu je ostavio loptu na deset metara od gola, ali mladi igrač Sarajeva šutirao je neprecizno.

Posljednju šansu u prvom dijelu imao je Rudar, ali Mandić je u prvoj minuti nadoknade promašio gotovo nemoguće. Sam je bio na desetak metara od gola, ali šutirao je vanjskim dijelom stopala i poslao loptu pored gola.

Drugo poluvrijeme je još bolje odigralo Sarajevo, koje je potopilo goste iz Rudara utrpavši im ukupno pet golova.

Već u 47. minuti je Varešanović povisio na 3:0, a postigao je prelijep gol. Nakon kornera je lopta došla do njega na ivici kaznenog prosotra, on se fenomenalnim potezom oslobodio Amoaha, a potom loptu poslao u rašlje gola Prijedorčana.

Čataković je ubrzo imao veliku priliku, ali njegov šut izblokirao je u posljedni tren Predrag Zekanović. Ipak, u 60. minuti nije bilo spasa za Rudar. Lijepu je akciju odigralo Sarajevo – Varešanović je ubacio s desne strane, Lakić je odbranio šut petom Čatakovića, ali loptu je u mrežu iz neposredne blizine pospremio Đokanović za 4:0.

Samo četiri minute poslije Daniel Avramovski trese mrežu za ogromnih 5:0. Asistirao mu je Čataković, a Makedonac je s desetak metara rutinski loptu pospremio u gol.

Deset minuta prije kraja Sarajevo dolazi i do šestog gola. Bagarić je na ivici kaznenog prostora odložio loptu mladom Ramiću, a on topovskim udarcem trese mrežu Rudara.

Do kraja je ostalo 6:0.

Premijer liga BiH, 25. kolo:

Sarajevo – Rudar Prijedor 6:0 (Suljić 3’, Varešanović 10’, 47’, Đokanović 60’, Avramovski 64’, Ramić 80’)

Stadion: Asim Ferhatović Hase. Gledalaca: 1.250. Sudija: Mateo Musa (Čitluk).

Sarajevo: Dizdarević, Mujakić, Šabanović (od 74. Hebibović), Lazić, Pidro, Đokanović (od 74. Šećerović), Varešanović, Avramovski (od 66. Bodul), Kapić (od 66. Ramić), Suljić, Čataković (od 77. Bagarić).

Rudar Prijedor: Lakić, Asani (od 46. Marić), Sadiku, Zekanović, Sajak (od 46. Santos), Burazor (od 65. Pavlović), Danilović, Hodžić (od 82. Knežević), Jakupović, Amoah, Mandić (od 75. Kulenović).