zastupnica naše stranke

Pozder: Razumijevanje premijera Novalića redovno građane košta desetine miliona KM

fadil novalic db (1)

Premijer je najavio da će se naći ‘najoptimalnija’ rješenja

Na vijest da će rok za izgradnju dionice autoputa Tarčin – Ivan Sedlo biti probijen, reagovala je Nasiha Pozder, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH.

“Već sam dugogodišnji rok izgradnje za 6,9 km autoputa u javnosti je bio više puta problematiziran. Jednako kao i cijena – 250 miliona i 731 hiljada KM bez PDV-a. Probijanje tog roka u najavi trajat će do augusta, u stvarnosti ko zna koliko. I ko zna koliko će još novca biti utrošeno. Sve to dešava se u režiji istih aktera koji su na tunel Hranjen neplanski utrošili dodatnih 40 miliona KM uz probijanje roka izgradnje. Radi se o Vladi FBiH, Autocestama FBiH i firmi Euroasfalt. Scenarij je isti – izvođač se požali na probleme koji su mogli biti predviđeni, a premijer Novalić pokaže razumijevanje i odriješi kesu s novcima poreskih obveznika. To je čovjek s najskupljim razumijevanjem na svijetu, što ne bi bio problem da to razumijevanje plaća svojim novcem. Problemi koje je izvođač ovog puta naveo su pandemija, manjak resursa na tržištu i poskupljenje građevinskog materijala. Pandemija traje već dvije godine i ti problemi su morali biti signalizirani ranije te prevazilaženi u toku radova kako ne bi bilo kašnjenja. Što se tiče druga dva razloga, jasno je da je nestašica i kašnjenje u isporuci građevinskih materijala prisutno na globalnom nivou i da po ovom pitanju novac neće biti dovoljan da se problem prevaziđe. Razumijevanje premijera Novalića je već najavljeno, koliko će građani morati biti strpljivi izraženo u dodatnim mjesecima gradnje, ne znamo.

Budući da smo i informacije o gradnji tunela Hranjen dobili tek nakon pritiska javnosti i parlamentaraca, tražila sam od Vlade i od autocesta informaciju o procijenjenom povećanju troškova te detaljnu informaciju o trenutnom stanju na projektu i novoj dinamici radova.

Premijer je najavio da će se naći ‘najoptimalnija’ rješenja. Ne treba mu vjerovati na riječ, pogotovo jer nikad takva nije našao, radilo se uvijek o najskupljim, pritom ne i najkvalitetnijim rješenjima. Ovih 6,9 km autoputa mogao bi biti novi finansijski skandal Novalićeve vlade, moramo spriječiti da do toga dođe.”