Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo “trese” groznica derbija (FOTO)

14317833616324

Od ranih popodnevnih sati u Sarajevu vlada prava navijačka groznica. Navijači fudbalskih klubova Sarajevo i Željezničar, pred današnji derbi, koji se igra na stadionu “Asim Ferhatović Hase” u 17 sati, počeli su se okupljati na centralnim gradskim ulicama.

U gradu je danas, uz veliki broj navijača sa istaknutim navijačkim rekvizitima, primjetno i pojačano prisustvo policije. Ferhadijom i Titovom, centralnim gradskim ulicama, odjekuju eksplozije petardi i druge pirotehnike. U ovom dijelu grada, kod spomenika Vječna vatra, navijači FK Sarajevo, kada su krenuli ka stadionu, na momente su potpuno blokirali saobraćaj.

Zabilježeni su i prvi navijački incidenti. Naime, u Alipašinoj ulici kod Gimnazijskog parka sukobile su se navijačke grupe gradskih rivala, ali je policija brzo reagovala, te je tako spriječen veći sukob.

Fudbaleri Sarajeva i Željezničara odigrat će 125. vječiti bh. derbi, koji bi po svemu sudeći mogao biti i presudna utakmica u borbi za titulu prvaka Bosne i Hercegovine.

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo Irfan Nefić uzi javi za Anadolu Agency (AA) da policijski službenici postupaju po akcionom planu osiguranja današnje fudbalske utakmice između fudbalskih klubova Sarajevo i Željezničar.

“Angažirali smo dovoljan broj policijskih službenika i na osiguranju utakmice, a i u gradu. Naši policijski službenici bit će od popodneva pa do razilaženja navijača i na stajalištima gradskog prijevoza i na drugim mjestima, tako da ne očekujemo neke posebne izgrede, odnosno narušavanje javnog reda i mira”, naglasio je Nefić.

Međutim, kako kaže, bit će svakako spremni i za takve situacije.

“Koristimo priliku da apelujemo na sve građane, posebno navijače, da se suzdrže od bilo kakvog remećenja javnog reda i mira, da utakmicu proprate u sportskoj i fer atmosferi i da slavimo sport”, poručio je Nefić.