Fudbal

premijer liga bih

Sastanak predstavnika klubova i NSBiH: Kada će se moći početi s treninzima?

15/04/2020

U vezi sa nastavkom takmičenja na svim organizacionim nivoima, NS BiH će obavezno slijediti preporuke UEFA i FIFA o daljim aktivnostima

U organizaciji Nogometnog saveza BiH danas je održana prva video konferencija sa predstavnicima svih klubova Premijer lige BiH. Učesnike je pozdravio predsjednik saveza Elvedin Begić, a učestvovali su i generalni sekretar Adnan Džemidžić, izvršni direktor Sektora za sport Elmir Pilav i predsjednik Komiteta za takmičenje Milorad O. Lale, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz NS BiH navode da su nakon uvodnih riječi Begića, svi učesnici sastanka aktivno participirali u njegovom radu. Povod za održavanje sastanka bila je aktuelna situacija u fudbalu, prekid takmičenja u Premijer ligi BiH, izazvan pojavom korona virusa i proglašenjem globalne pandemije novog koronavirusa.

Analizom trenutnog stanja na terenu, prenijetim utiscima predstavnika klubova i zajednički izražene želje za daljim nastavkom ovakve vrste komunikacije u pravcu iznalaženja najboljih rješenja za nastavak takmičenja u Premijer ligi BiH, zaključeno je da će NSBiH pratiti aktuelnu situaciju u BiH vezano za pandemiju COVID-19, te sačekati donošenje novog seta mjera nadležnih državnih i entitetskih organa.

U skladu s tim, početak trenažnog procesa ekipa mogao bi započeti tek nakon eventualnog ublažavanja mjera koje su trenutno na snazi, uz prethodna odobrenja nadležnih organa i zdravstvenih institucija u BiH, navode iz bh. kuće fudbala.

U vezi sa nastavkom takmičenja na svim organizacionim nivoima, NSBiH će obavezno slijediti preporuke UEFA i FIFA o daljim aktivnostima. Za organizaciju takmičenja Premijer lige, kao i ostalih ligaških takmičenja, NSBiH će sačekati njihovu konačnu odluku. Tek nakon toga bi se mogla donijeti odluka o nastavku takmičenja i potvrđeni termini za završetak takmičenja u Premijer ligi BiH.

U narednom period primarni akcenat se daje zdravstvenoj zaštiti igrača i njihovom bezbjednom povratku na fudbalski teren. Stoga je na klubovima obaveza da njihovi medicinski timovi redovno prate zdravstveni status igrača, kako bi povratak aktivnom treningu i igri uopšte, bio maksimalno osiguran. NSBiH će preduzeti sve neophodne korake da se u nastavku takmičenja osiguraju svi sanitarno tehnički uslovi za nesmetano odigravanje utakmica Premijer lige BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.