Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šeik Salman favorit na kladionicama za predsjednika FIFA-e

Salman Bin Ibrahim Al Khalifa

Dva dana pred izbor novog predsjednika Međunarodne nogometne federacije FIFA-e favorit na kladionicama je Šeik Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa iz Bahreina.

Šeik Salman je predsjednik Azijske nogometne konfederacije od maja 2013. godine, te bivši predsjednik saveza svoje zemlje, prenosi B92.

Al Khalifa je od početka kandidature za predsjednika FIFA-e pod velikim pritiskom humanitarnih organizacija koje ga optužuju za kršenje ljudskih prava.

Optužen je da je predvodio komitet koji je identifikovao oko 150 sportista, uključujući nogometaše, koji su učestvovali u prodemokratskim protestima u Bahreinu 2011. godine, nakon čega su mnogi bili podvgrnuti torturi.

Najpoznatija svjetska kladionica “William Hill” Šeiku Salmanu daje najveće šanse na izborima za predsjednika koji će u petak biti održani u sjedištu FIFA u Cirihu, a kvota je 1,53.

Drugi po šansama da naslijedi dugogodišnjeg čelnika vodeće nogometne organizacije je generalni sekretar UEFA Gianni Infantino sa kvotom 2,5.

Slijede princ Ali Bin al-Hussein iz Jordana sa 9, južnoafrički biznismen, političar i antiaperthejd aktivista Tokyo Sexwale sa 26, a najveći autsajder je francuski diplomata Jerome Champagne sa kvotom 67.

Princ Al. Hussein je zatražio od Suda za sportsku arbitražu u Lozani (CAS) da odloži izbore planirane za petak, jer je Izborna komisija FIFA-e odbila njegov zahtjev da glasačka kutija bude providna.