Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Selektor Santos hladno prekrižio portugalske junake s EP 2016

sanches

Selektor portugalske nogometne reprezentacije Fernando Santos objavio je popis kandidata za predstojeći Kup Konfederacija na kojem nema junaka s Evropskog prvenstva u Francuskoj 2016. Renata Sanchesa i Edera.

Portugal je na EURO-u osvojio prvo mjesto pobijedivši u finalu Francusku 1-0 Ederovim golom, dok je Sanchez bio jedan od igrača koji su obilježili EP.

Međutim, kako se ove sezone nisu previše naigrali u svojim klubovima, Santos ih je prekrižio za predstojeće obaveze portugalske reprezentacije. Aktuelnog evropskog prvaka prvo očekuje prijateljska utakmica protiv Kipra, zatim ogled protiv Latvije u kvalifikacijama za SP 2018. godine, te nastup na Kupu Konfederacija u Rusiji.

“Eder i Sanchez su igrači koji su obilježili evropsko prvenstvo i donijeli neviđenu radost našim navijačima. Međutim, ove sezone nisu igrali previše i zbog toga nisu na popisu. Takav je život”, poručio je Santos.

Eder je trenutno član francuskog Lilla i ove sezone zabio je šest golova dok je Sanchez upisao svega 17 nastupa u dresu njemačkog prvaka Bayerna.

Potez selektor Portugala možda je i najbolji primjer kako niti u jednoj ozbiljnoj reprezentaciji u svijetu na spisku se opstaje zbog stare slave. Svugdje je mjerilo nastup u klubu i trenutna forma. Osim kada je u pitanju reprezentacija BiH. Kod nas su stare zasluge nerijetko ispred bilo kojeg drugog kriterija, a neki se igrači šlepaju i po dva ciklusa na spisku, a da pri tome ne uspiju da se nametnu da odigraju barem 90 minuta.

Portugal će protiv Kipra igrati 3. juna, a šest dana kasnije na rasporedu je utakmica protiv Latvije u grupi B evropskih kvalifikacija za SP. Portugalci potom sele u Rusiju gdje ih od 17. juna do 2. jula očekuje nastup na Kupu Konfederacija. Portugal će igrati u grupi A protiv Meksika (18. juna), Rusija (21. juna) i Novog Zelanda (24. juna).

GOLMANI: Rui Patricio (Sporting Lisabon), Beto (Sporting), Jose Sa (Porto).

DEFANZIVCI: Bruno Alves (Cagliari), Cedric Soares (Southampton), Eliseu (Benfica), Nelson Semedo (Benfica), Jose Fonte (West Ham), Luis Neto (Zenit St. Petersburg), Pepe (Real Madrid), Raphael Guerreiro (Borussia Dortmund).

VEZNI: Adrien Silva (Sporting), Andre Gomes (Barcelona), Danilo Pereira (Porto), Joao Mario (Intern), Joao Moutinho (Monaco), Pizzi (Benfica), William Carvalho (Sporting Lisbon).

NAPADAČI: Andre Silva (Porto), Bernardo Silva (Monaco), Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Gelson Martins (Sporting Lisbon), Ricardo Quaresma (Besiktas), Nani (Valencia).