Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mane bolji od salaha

Senegal pobijedio Egipat na penale i prvi put u historiji postao prvak Afrike

mane-salah

Nije bilo pogodaka u regularnih 90 minuta i u produžecima, a nakon penala Senegalci su bili bolji sa 4:2

Senegal je prvi put u historiji postao prvak Afrike! Lavovi Terange su večeras nakon penala boli bolji od Egipta u finalu Afričkog kupa nacija. Nije bilo pogodaka u regularnih 90 minuta i u produžecima, a nakon penala Senegalci su bili bolji sa 4:2.

Na početku utakmice Senegal je imao veliku šansu da dođe do prednosti. Mohamed Abdelmonem je napravio prekršaj u svom šesnaestercu, a sudija Victor Miguel de Freitas Gomes dosudio je penal. Sadio Mane je uzeo loptu i šutirao, ali mu je golman Egipta odbranio. Dobru priliku imao je Ismaila Sarr U 12. minuti. I njega je zaustavio Mohamed Abou Gabal.

Egipat nije mnogo prijetio u prvom poluvremenu, a najbolju šansu imao je Mohamed Salah u 43. minuti kada je šutirao iskosa sa desne strane, no Edouard Mendy je odbranio udarac u same rašlje. Lavovi Terange bili su opasniji i na početku drugog dijela, a veliku priliku propustio je Cheikhou Kouyate nakon osam minuta igre u drugom dijelu.

U drugom poluvremenu Egipat nije uputio nijedan udarac u okvir gola, no ni Senegalci nisu mogli zatresti mrežu, tako da se otišlo u produžetke. Bamba Dieng je imao veliku priliku u 100. minuti, ali sjajan je još jednom bio Abou Gabal. Golman Faraona obranio je sjajno istom igraču i u 115. minuti. Zizo je na drugoj strani šutirao pod prečku u 117. minuti i odbranio je Mendy, te je meč odlučen na penale.

Abdelmonem nije iskoristio penal za Egipat u drugoj seriji, ali je Abou Gabal odbraio šut Sarra u trećoj seriji i vratio je Faraone u igru. Ipak, u četvrtoj seriji je promašio Lasheen u četvrtoj seriji i u petoj za Senegal pogodio je Mane i donio Senegalu titulu prvaka Afrike.

Mane je odmah nakon pobjede pritrčao svom saigraču iz Liverpoola i tješio ga.