Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šiljak: Bezbjednost jedina prepreka za Balkansku ligu

mirsad siljak zeljo1

Domaći i regionalni mediji u proteklih nekoliko dana prenijeli su mnoštvo informacija vezanih za organizaciju i pokretanje regionalne lige u nogometu, takozvane ”Balkanske lige” koja bi trebala početi 2018. godine.

Ligu bi igrale 24 ekipe s prostora bivše Jugoslavije, odnosno 24 kluba iz Srbije, Hrvatske, BiH, Slovenije i Makedonije, a veći dio finansija snosila bi Evropska nogometna federacija (UEFA), dok bi klubovi za učešće dobili po 800.000 eura, a planirane su i nagrade za konačni plasman.

Mnogi regionalni klubovi već su dali svoje mišljenje o ovoj ideji, navijačke grupe su uglavnom protiv formiranja takmičenja, a protiv lige su neki od regionalnih velikana poput zagrebačkog Dinama i beogradskog Partizana, dok se ostali suzdržavaju od izjava, barem dok UEFA ne donese tačne propozicije i format takmičenja.

Direktor Fudbalskog kluba Željezničar Mirsad Šiljak također nije želio reći koji je zvanični stav sarajevskog velikana o ovom pitanju, ali je potvrdio da u Željezničaru kao najveću prepreku za ”Balkansku ligu” vide sigurnosnu situaciju u regionu.

– Nećemo još govoriti o zvančnom stavu Željezničara. Prvo moramo pričekati da vidimo šta UEFA nudi klubovima, koje bi bile nagrade za osvajanje takmičenja, koje su propozicije, format lige, a onda ćemo reći šta mi mislimo o tome. Finasijski aspekt o kojem se priča u medijima je dobar, za naše klubove 800.000 eura je velika stvar, a najveća prepreka je sigurno bezbjednost na utakmicama – rekao je Šiljak u izjavi za Fenu.

Šiljak napominje da bh. klubovi imaju velike probleme s navijačima i u domaćoj Premijer ligi, te da će UEFA morati dobro razmotriti na koji način želi riješiti taj problem u regionalnim okvirima, ali da bi ”Balkanska liga” sigurno povećala kvalitet nogometa na ovim prostorima.

– Imamo probleme u domaćoj ligi, ko zna kako bi to izgledalo u regionalnim okvirima. Ipak, igrati utakmice protiv regionalnih velikana nije mala stvar. Većina klubova iz Hrvatske, Slovenije i Srbije ima sređenu infrastrukturu, a mi u BiH tu zaostajemo i morali bismo raditi na tome. Finansijski efekat na klubove bi sigurno bio odličan, saradnja među klubovima je već dobra, tako da je bezbjednost na stadionima najveći problem – objasnio je Šiljak.

Mnogi nogometni radnici rješenje sigurnosnog problema na stadionima vide u zabrani gostujućih navijača, a Šiljak podsjeća da je takav scenarij viđen u Premijer ligi BiH.

– Zabranu gostujućih navijača nije lijepo vidjeti. Svi volimo kada na tribine dođu i gostujući navijači i kada fer i korektno navijanje stvori pravu nogometnu atmosferu. Ne znam da li je zabrana gostujućih navijača ispravno rješenje za ”Balkansku” ligu – zaključio je Šiljak.

Ozbiljniji razgovori o regionalnoj seniorskoj ligi počeli su nakon sastanka u Zagrebu početkom ovog mjeseca, kada su predstavnici saveza jugoistočne Evrope dogovarali format regionalne lige za mlađe kategorije u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Zaključeno je da da bi klubovi učesnici ”Balkanske lige” sigurno profitirali jer bi posjete na stadionima i TV prava donijeli dosta veću zaradu. Ostaje vidjeti da li će UEFA-ina finansijska konstrukcija takmičenja biti dovoljno unosna da promijeni mišljenje klubova poput Dinama i Partizana, koji su protiv ideje da igraju ligu s klubovima iz bivše države.

Javlja se i problem igranja ”na dva fronta”, jer većina bh. ali i regionalnih klubova nema finansije da igra domaće i regionalno prvenstvo, a samim tim bi kvalitet i ionako neznatno interesovanje za Premijer ligu BiH opali. S druge strane možda bi to konačno otvorilo vrata mladim igračima koji bi u slučaju formiranja regionalne lige konačno dobili prostor i minutaže u domaćem prvenstvu.