Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

legendarni trener

Sir Alex Ferguson otkrio svoja dva najveća promašaja u transferima

alex ferguson
FOTO: Screenshot
Sir Alex Ferguson

Kroz svoju karijeru afirmisao je brojne svjetske nogometne zvijezde, no i sam je priznao da je imao niz promašenih transfera

Legendarni Sir Alex Ferguson (82) vodio je Manchester United od 1986. do 2013. godine i učinio ga jednim od najboljih klubova na svijetu. Proslavljeni škotski trener u 26 godina vođenja Uniteda osvojio je 38 trofeja, uključujući 13 naslova engleskog prvaka, pet FA kupova i dvije Lige prvaka.

Transfer iz 1988. godine

Kroz svoju karijeru afirmisao je brojne svjetske nogometne zvijezde, no i sam je priznao da je imao niz promašenih transfera. Ferguson je bio gost na večeri Udruženja menadžera lige, a ondje je priznao da je Ralph Milne bio njegov najveći promašaj u karijeri. U novrembru 1988. Milne je za 170.000 funti prešao iz trećeligaša Bristol Cityja u United.

“Moj najgori potpis? Ralph Milne. Platio sam samo 170.000 funti, ali još me osuđuju zbog toga”, rekao je Ferguson. Milne je zabio tri gola u 22 utakmice u prvoj sezoni u Unitedu. Ostao je još godinu dana, a onda je otpušten iz kluba. Milne je 1991. prestao igrati nogomet, a imao je velikih problema s alkoholom.

U karijeri je ovaj škotski veznjak igrao za Dundee United, Charlton Athletic, West Ham i Sing Tao. Preminuo je 6. septembra 2015. od bolesti jetre.

Ferguson je spomenuo još jedan promašaj

Ferguson je pritom dodao kako je promašio oko još jednog transfera.

Prije 21 godinu za United je potpisao kamerunski veznjak Eric Djemba-Djemba, kojeg je doveo iz Nantesa za oko četiri miliona eura. Ferguson je smatrao da će on biti nasljednik Roya Keanea, no u Unitedu se zadržao samo dvije godine.