Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Klasik iz 1998: Kako je Konjić izašao na kraj sa Del Pierom i Zidaneom?

juventus-monaco2

Pretposljednji značajan rezultat u Ligi prvaka Monaco je ostvario prije gotovo dvije decenije. Godine 1998. Predvođeni Jeanom Tiganom Kneževi su dobacili do polufinala Lige prvaka, a eliminisani su od Juventusa s kojim će se u polufinalu sastati i ovog puta.

Prvi meč Juventusa i Monaca igran je prvog dana aprila 1998, a pobijedio je Juve s 4:1. Briljirao je Alessandro Del Piero koji je igrao u živonoj formi. Postigao je hat-trick, a dva pogotka bila su iz jedanaesterca. Posao je završio Zinedine Zidane. Pogodak za Monaco u posljednoj minuti prvog poluvremena postigao je Costinha.

Monaco je u timu imao nekoliko mladih igrača koji su u kasnijim godinama postali svjetske mega zvijezde poputt Thierija Henryja i Davida Trezegeuta. Vrijedno spomena je i da je na poziciji stopera igrao naš Muhamed Konjić. U uzvratu je Monaco pobijedio s 3:2. Juventus je u finalu zaustavljen od Reala iz Madrida (0:1).

Šest godina kasnije Monaco je predvođen Gullijem i Morientesom u finalu izgubio od Mourinhovog Porta.

Juventus: Angelo Peruzzi, Moreno Torricelli (Antonio Conte), Mark Iuliano, Paolo Montero, Gianluca Pessotto (Alessandro Birindelli), Angelo Di Livio (Alessio Tacchinardi), Didier Deschamps, Zinedine Zidane, Edgar Davids, Filippo Inzaghi, Alessandro Del Piero. Trener: Marcelo Lippi.

Monaco: Fabien Barthez, Willy Sagnol, Muhamed Konjić, Philippe Christanval, Lilian Martin (Thierry Henry), Martin Djetou, Djibrill Diawara, Christophe Pignol (Costinha), Ali Benarbia (Stéphane Carnot), David Trezeguet, Viktor Ikpeba. Trener: Jean Tigana.