Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slaven Bilić protiv Manchester Uniteda danas može ispisati istoriju

slaven-bilic1234

Trener West Hama i hrvatski stručnjak Slaven Bilić je jedini trener sa Balkana koji je u jednoj polusezoni uspio pobijediti četiri velikana engleskog fudbala, javlja Anadolu Agency (AA).

Britanski mediji su već sada puni riječi hvale o hrvatskom treneru i igrama koje pruža njegova ekipa od početka sezone. Štaviše, Bilić danas ima priliku ući u historiju kao prvi trener koji je u jednoj polusezoni pobijedio svih “pet velikih” engleskog Premiershipa.

Nakon što je s West Hamom porazio Chelsea, Liverpool, Arsenal i Manchester City, Bilić danas odlazi na Old Trafford na noge Manchester Unitedu.

West Ham bi u slučaju pobjede protiv Manchestera postao treća ekipa u historiji koja je u istoj sezoni uspjela savladati pet najvećih klubova u Engleskoj.

I sam trener Manchester Uniteda Louis van Gaal je prije današnje utakmice izjavio kako će biti teško pobijediti West Ham.

“Bilića vrlo dobro poznajem. Vidio sam kako je radio sa svojim dosadašnjim timovima. Uvijek ih dobro organizuje i obično postavlja ekipu defanzivnije. Bit će ih teško poraziti, pokazali su to već ove sezone, jer su u gostima pobijedili više utakmica nego kod kuće, i to protiv najboljih ekipa”, rekao je Van Gaal.

Inače, ekipa West Hama se nakon 14 odigranih kola nalazi na 8. mjestu sa 22 boda. Lider je Manchester City sa 29 bodova iz 14 utakmica. U jednom momentu ekipa Bilića se nalazila među najbolje četiri ekipe Premier lige.

Tokom igračke karijere Bilić je nastupao za Hajduk Split, Primorac (posudba), Šibenik (posudba), Karlsruher, West Ham United i Everton.

U trenerskoj karijeri, koja traje od 2001. godine, predvodio je Hajduk Split, reprezentaciju Hrvatske, reprezentaciju U21 Hrvatske, Lokomotiv Moskvu, Besiktas i West Ham.

Osim toga, Bilić je fudbalski trener s diplomom pravnika i peticama iz srednje škole. U Splitu nije bilo klasične gimnazije, pa je upisao informiranje, novinarstvo i dokumentaristiku (INDOK). Sva četiri razreda završio je s pet, pa je bio oslobođen mature. Navodno je najviše volio matematiku i historiju. Kad je birao koji će fakultet upisati, već je znao da će biti fudbaler. Po završenoj srednjoj školi, završio je i Pravni fakultet u Splitu.