BiH

U aparatima za disanje beba u Banjoj Luci pronađeno ulje!?

05/12/2015

Nekoliko novorođenčadi, rođenih prijevremeno, transportovano je iz Banja Luke u Beograd zbog nečistoće u aparatima za disanje u banjalučkoj Univerzitetskoj bolnici – Kliničkom centru, koja nema novca za održavanje aparata, objavili su banjalučki mediji, prenosi novinska agencija Patria.

U aparatima, koji se koriste kao zamjena za pluća kod prijevremeno rođene djece, pronađeno je ulje nepoznatog porijekla, navode mediji.

Zbog toga je održan hitan sastanak rukovodstva Kliničkog centra na kojem je odlučeno da se bebe, koje trenutno koriste te aparate, upute u Beograd.

U zdravstvene ustanove u Beogradu uputit će se i trudnice kod kojih se očekuje prijevremeni porođaj.

Nije poznato koliko dugo je ulje prisutno u sistemu vazduha i da li su prijevremeno rođena djeca udisala ulje.

Na aparatima za disanje u banjalučkom Kliničkom centru svakodnevno je između četvoro do sedmero novorođenčadi.

Iz Kliničkog centra Banja Luka potvrdili su da je došlo do promjene kvaliteta vazduha u respiratornim aparatima.

“Ispitivanjem kvaliteta komprimovanog vazduha utvrdili smo da je 3. decembra došlo do promjene kvaliteta vazduha u sistemu za proizvodnju i distribuciju komprimovanog vazduha, koji se koristi u zbrinjavanju vitalno ugroženih pacijenata”, saopšteno je iz banjalučkog Kliničkog centra.

Dodaje se da je Klinički centar “preduzeo sve potrebne mjere kako bi navedeni kvar bio otklonjen”, dodavši da su svi ovlašteni serviseri na licu mjesta i vrše servisiranje medicinskih uređaja za zbrinjavanje vitalno ugroženih pacijenata.

U saopštenju se dalje navodi da se garantuje bezbjednost svih vitalno ugroženih pacijenata, jer se u ovom trenutku koriste samo potpuno sigurni izvori komprimovanog vazduha iz boca i aparate za koje ovlašteni serviser utvrdi potpunu ispravnost.

“Paralelno sa ovim aktivnostima radimo na reparaciji i zameni svih postrojenja za proizvodnju i protok komprimovanog vazduha, koja će biti u potpunosti osposobljena za buduće korištenje”, naveli su u saopštenju.

Respiratore za pluća u Kliničkom centru uglavnom se koriste na Klinici za dječije bolesti.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.