Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pendeš: Intenziviran proces knjiženja vojne imovine

marina pendes

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš izjavila je da su u posljednje vrijeme intenzivirane aktivnosti u sklopu rješavanja pitanja knjiženja vojne imovine, a što je uvjet za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (Membership Action Plan – MAP).

– Nakon određenog razdoblja stagnacije o ovome pitanju sa zadovoljstvom mogu reći da smo u značajnoj mjeri posljednjih mjeseci ovaj proces intenzivirali, te do sada, u suradnji s Pravobraniteljstvom i NATO-om u BiH, na BiH uknjižili 23 perspektivne vojne lokacije od ukupnih 63 – kazala je ministrica Pendeš u razgovoru za Fenu povodom Dana Oružanih snaga BiH (OSBiH) i 10. godišnjice njihovog ustroja.

Komentirajući upit u vezi s dinamikom i razvojem situacije na tom planu, podsjetila je da se radi o obavezi Bosne i Hercegovine koja datira iz 2010. godine (NATO-summit u Talinnu), precizirajući da se u procesu knjiženja, u raznim postupcima nalazi još značajan broj lokacija za koje se očekuje pozitivan rezultat.

– S obzirom na to da je za određni broj lokacija neriješen imovinskopravni status s aspekta pitanja vlasništva ili je potrebno izvršiti tzv. ‘cijepanje lokacije’ potrebno je znatno više vremena da se ovaj proces okonča na pozitivan način. Važno je spomenuti pozitivne signale iz NATO-a kada je u pitanju napredak koji smo postigli – pojašnjava Pendeš.

Istodobno, ističe da Ministarstvo odbrane BiH (MOBiH) ostaje i dalje čvrsto opredijeljeno za nastavak knjiženja perspektivnih vojnih lokacija, čime stvara bitne pretpostavke za aktiviranje MAP-a.

Kada se radi o težišnim aktivnostima MO i OSBiH koje su obilježile 2015. godinu, ministrica odbrane BiH navodi da je mnogo aktivnosti koje su obilježile angažman MO i OSBiH tokom protekle godine, izdvajajući neke od najznačajnijih.

– Svakako su u fokusu našeg djelovanja tijekom godine bile aktivnosti koji se vežu za aktiviranje MAP-a za BiH, kao dio cjelokupne suradnje s NATO-om, ali i one aktivnosti koje su služile kao pomoć civilnim strukturama, bilo da je riječ o pomoći u slučajevima prirodnih i drugih nesreća, ili potpori u organiziranju raznih događaja – kazala je.

Nadalje, podsjeća da su OSBiH tokom 2015. godine učinile značajan iskorak i u deminiranju, rješavanju viškova naoružanja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava (MES) te nastavile davati doprinos izgradnji trajnog mira diljem svijeta, sudjelovanjem u operacijama potpore miru u Afganistanu, Maliju i Kongu.

– Mi u BiH smo prije nekoliko mjeseci obilježili 15 godina sudjelovanja u mirovnim operacijama, a tijekom tih 15 godina u operacijama potpore miru sudjelovalo je više od 1.000 DVO (djelatnih vojnih osoba), od kojih i 34 djevojke. Smatram kako se ovom činjenicom, uzevši još u obzir pohvale koje naši pripadnici dobivaju za svoje sudjelovanje u mirovnim operacijama, trebamo ponositi, jer smo od države koja je primala međunarodnu pomoć došli u poziciju da naše OS sudjeluju u izgradnji svjetskog mira i globalne stabilnosti – pojašnjava Pendeš.

S posebnim uvažavanjem, ali i zadovoljstvom gleda na postignuća na polju civilno-vojne suradnje, prisjećajući se angažmana pripadnika OSBiH tokom prošlogodišnjih poplava u BiH, koji su vlastitim doprinosom spasili brojne obitelji od najgorih scenarija, ali i mnoštvo objekata kojima su prijetile poplave i klizišta.

– Također, tijekom poplava OSBiH ponudile su svoje smještajne kapacitete obiteljima koje su ostale bez svojih domova, te smo sudjelovali u sanaciji posljedica. To je ono što me čini posebno ponosnom na OSBiH, ali uvjerena sam, i cjelokupno stanovništvo BiH. Izuzev u aktivnostima vezanim za pomoć prigodom poplava i klizišta izrazito značajna postignuća postigli smo prigodom snježnih nepogoda, izgradnje putne komunikacije, medicinske evakuacije, a samo u akcijama gašenja požara OSBiH tijekom 2015. godine u pomoć su pritekle 12 puta – navodi ona.

Na upit o tome što su prioriteti u pogledu kadrovske popune, opremanja i modernizacije sastava OSBiH, ministrica podsjeća da proces podmlađivanja OSBiH teče od 2008. godine, te da je u sklopu 15 generacija primljeno 4.112 vojnika.

Pojašnjava da su, u međuvremenu, ugovore o prijemu u profesionalnu vojnu službu potpisala još 133 mlada vojnika nakon uspješno završene osnovne obuke u sklopu 16. generacije, a da je trenutno aktuelan proces izbora u okviru 17. generacije, te da je u OSBiH, također, primljen i 1.461 dočasnik.

Govoreći o planskim aktivnostima za narednu godinu, Pendeš kaže da su u prvom planu one što su zakonom definirane kao primarna zadaća MO i OSBiH.

– Dakle, nastavit ćemo s knjiženjem vojne imovine, sudjelovanjem u operacijama potpore miru, temeljem Odluke Predsjedništva BiH, a i dalje ćemo biti na raspolaganju stanovnicima BiH u slučaju da budu prinuđeni tražiti pomoć od OSBiH – navodi.

Na upit u vezi s nedavnim terorističkim napadom, u kojem su ubijena dva vojnika OSBiH – Nedeljko Radić i Armin Salkić, te mjerama koje se poduzimaju na jačanju obavještajnog segmenta u OSBiH, ministrica odbrane BiH naglašava da napad na pripadnike OSBiH predstavlja napad na državu Bosnu i Hercegovinu.

– Nekoliko puta sam naglasila kako je napad na nenaoružane pripadnike OSBiH za mene napad na našu državu. Zajedno s načelnikom Zajedničkog stožera OSBiH generalpukovnikom Antom Jelečom sam posjetila ožalošćene obitelji, izrazila suosjećanje, te smo se kao Ministarstvo obrane BiH obvezali dati punu pomoć obiteljima Salkić i Radić – podsjeća Pendeš.

U vezi s tim, izražava očekivanje da će sve nadležne državne sigurnosne institucije pronaći učinkovita riješenja da bi u budućnosti djelovali preventivno, ali i kaznili sve umiješane u teroristički čin koji se dogodio u Rajlovcu.

– Mi ćemo im u tim aktivnostima pružiti svu potrebitu i zahtijevanu potporu, u okviru vlastitih nadležnosti – naglašava Pendeš.

Napominje da obrambene strukture radi zaštite svojih pripadnika, lokacija i materijalnih dobara provode sve neophodne mjere operativne sigurnosti prilikom izvršenja svih planskih i izvanrednih aktivnosti zapovjedništava i postrojbi OSBiH širom BiH.

– Bez obzira na to što smo na meti neprijatelja naše države, odlučni smo i dalje nastaviti realiziranje svoje misije i zadaća u službi i u interesu svih stanovnika Bosne i Hercegovine – poručila je ministrica odbrane BiH Marina Pendeš u razgovoru za Fenu.