Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

euro 2024

Slovenci čekali 24 godine i dočekali, protiv Srbije će igrati za prolaz dalje

janza gol
FOTO: Screenshot
Erik Janža postiže gol za Sloveniju

Početak drugog poluvremena obilježila je sporna situacija u kojoj je Slovenija tražila penal

U prvoj utakmici grupe C na Evropskom prvenstvu koje se igra u Njemačkoj sastali su se Slovenija i Danska, a kranji rezultat je bio 1:1.

Prvih 15-tak minuta utakkmice prošlo je u ispipavanju snaga.

Prvu priliku imali su Slovenci, u 15. minutu Benjamin Šeško šutirao je s nekih 20 metara, a lopta je otišla malo pored gola. Nakon samo dva minuta Christian Eriksen je kaznio trenutak nepažnje odbrane Slovenije i doveo Dansku u vodstvo. Eriksen je prije 1.100 dana pao kao pokošen na EP, tada je doživio srčani udar usred meča protiv Finske. Mnogi su mislili da se više nikada neće vratiti na teren. No, vratio se kao u najljepšoj bajci.

Danci su nakon vodstva kontrolisali utakmicu.

U 43. minuti mogli su povećati prednost, u prilice se ponovo našao Eriksen, ali ovaj put sa nekih desetak metara iskosa iz odlične pozicije šutira preko gola.

VAR odlučio u korist Danaca

Početak drugog poluvremena obilježila je sporna situacija u kojoj je Slovenija tražila penal. No, nakon gledanja VAR-a odlučeno je da neće biti penala. Danci su ponovo bili u sjajnoj šansi da riješe pitanje pobjednika u 65. minuti, no nakon pokušaja Hojlunda ispriječio se sjajni golman Oblak.

Od tog trenutka Slovenci kao da su ubacili u brzinu više. Čerin je imao sjajnu šansu u 67. minuti kada je lopta otišla malo pored gola. Minutu kasnije na drugoj strani Eriksen ponovo šutira preko gola.

Nova dobra prilika za Slovenije stigla je u 75. minutu ali Šporar šalje loptu pored gola loptu. Minutu kasnije Šeško je pogodio stativu.

Ipak, Sloveniji se pritisak isplatio u 77. minutu kada Erik Janža hvata sjajan volej izvan šesneaesterca, lopta na putu ga golu zakačila Hjulmanda i tako prevarila Schmeichela. Bio je to prvi gol Slovenaca na evropskim prvenstvi nakon 24 godine. Posljednji su dali na EP 2000. godine, strijelac je tada bio legendarni Zlatko Zahovič.

Do kraja utakmice nije bilo ozbiljnih prilika, te je ostalo 1:1.

Slovenija u drugom kolu, 20. juna, igra protiv Srbije. I u slučaju pobjede vjerovatno bi se već nakon dvije utakmice plasirala u narednu rundu takmičenja. Danci će u drugom kolu na megdan Englezima.

Podsjećamo, od 21 sat svoj duel prvog kola u ovoj grupi igraju upravon Srbija i Engleska u Gelzenkirhenu.