Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sudija je nemoćan

Slučaj Arizabalage otkrio nogometno pravilo za koje mnogi ne znaju

Arrizabalaga

Naime, ako igrač ne želi napustiti igru, sudija ga na to ne može natjerati, bez obzira na semafor koji pokazuje njegov broj, već mora pokazati da se susret nastavlja, a zamjena ostaje neobavljena

Nakon što je Chelseajev golman  Kepa Arrizabalagau završnim trenucima produžetka finala Liga kupa protiv Manchester Cityja odbio napustiti igru, zbog čega je kažnjen s oduzimanjem sedmične plaće, otkriveno je pravilo za koje ljubitelji nogometa nisu imali pojma.

Naime, ako igrač ne želi napustiti igru, sudija ga na to ne može natjerati, bez obzira na semafor koji pokazuje njegov broj, već mora pokazati da se susret nastavlja, a zamjena ostaje neobavljena.

Potvrdio je to u svojoj analizi za Daily Mail i poznati sudija Mark Clattenburg. Tako ispada da pri izmjenama igrača zapravo su nogometaši ti koji imaju glavnu riječ, a ne treneri, no rijetkost je situacija kakva je viđena u nedjelju na Wembleyu.

Legendarni engleski arbitar također je objasnio kako je Chelsea mogao zamijeniti Kepu i za vrijeme pucanja penala, ako se utvrdilo da je povrijeđen, pod uvjetom da trener nije ranije ispucao sve rezerve.