izvor iz KCUS-a

Spahiću zatajio bubreg!

emir-spahic334

Ultrazvučnim pregledom bubrega dobije se uvid u anatomske strukture bubrega i njihove nepravilnosti, dok „color doppler“ renalnih (bubrežnih) arterija je ultrazvučni „doppler“ pregled arterijskih i venskih struktura bubrega

Nekadašnjem kapitenu našeg državnog tima Emiru Spahiću, nakon teške saobraćajne nesreće kod Gacka, ne funkcionira jedan bubreg, piše „Dnevni avaz“ pozivajući se na svoje izvore u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu“.

– Ultrazvukom i „color dopplerom“ bubrega, ustanovljeno je da Emiru trenutno ne funkcionira jedan bubreg – potvrdio je izvor iz KCUS-a.

Ultrazvučnim pregledom bubrega dobije se uvid u anatomske strukture bubrega i njihove nepravilnosti, dok „color doppler“ renalnih (bubrežnih) arterija je ultrazvučni „doppler“ pregled arterijskih i venskih struktura bubrega.

– Emirov bubreg ne funkcionira zbog tromboze, odnosno tromba koji se nalazi u bubrežnoj veni. Ljekarski tim trenutno trombozu razbija injekcijama. Zbog povrede pluća nije bila moguća operacija, inače bi taj tromb bio izvađen operativnim zahvatom – tvrdi isti izvor.

Međutim, može uspjeti i konvencionalna metoda, bez operacije.

– Postoji mogućnost da se tromb topi ili istopi injekcijama.

Što se tiče ostalih povreda, oporavak ide dobro.

– Sve ide svojim tokom, od višestrukog prijeloma rebara do karlice. Sada je najveći problem bubreg, ali nadamo se da će i on uskoro biti saniran – otkrio je izvor iz KCUS-a.