dramatična završnica

Španija na penale eliminisala Švicarsku i plasirala se u polufinale Eura

spanija1

Golman Unai Simon bio je junak Španaca odbranivši dva jedanaesterca

Fudbalska selekcija Španije plasirala se u polufinale Evropskog prvenstva nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca protiv Švicarske. Prethodno, regularni dio utakmice završen je rezultatom 1:1.

Počelo je kako su Španci mogli samo i zamisliti. Igrao se osmi minut kada se lopta odbija nakon kornera do Jordija Albe koji šutira iz prve, a lopta od Zakarije vara Sommera i odlazi u mrežu.

Još jednu odličnu priliku Španci su imali u 25. minuti. Nakon ubačaja, Cesar Azpilicueta je glavom šutirao, ali Sommer brani. Do kraja prvog dijela rezultat se nije mijenjao.

Gosti su najavili povratak u meč odličnom šansom za Denisa Zakariju nakon kornera u 56. minuti, no njegov udarac prošao je tik pored stative.

To je bio uvod u 68. minuti kada se u kaznenom prostoru Španije snalazi Xherdan Shaqiri i postiže gol za 1:1.

Bitan detalj desio se u 77. minuti kada je Remo Freuler dobio direktan crveni karton nakon žestokog starta otvorenim dijelom kopačke. Ipak, Španci nisu uspjeli iskoristiti to unutar 90 minuta.

Uslijedili su produžeci u kojima smo gledali opsadu gola Švicarske. Redale su se prilike, ali je Yan Sommer bio nevjerovatan na golu Švicaraca i nije dozvolio da Španci pogode, pa je meč odlučen jedanaestercima. Tu se bolje snalaze Španci i rezultatom 3:1 odlaze u polufinale Eura.

Golman Unai Simon bio je junak Španaca odbranivši dva jedanaesterca.