Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Španski ministar financija potvrdio istragu nad nogometašima

cristobal-montoro

Španski ministar financija Cristobal Montoro rekao je u srijedu u parlamentu kako se provodi istraga nad nogometašima koje je prokazao portal Football Leaks za izbjegavanje plaćanja poreza u Španiji a među kojima je naveden i kapetan hrvatske reprezentacije Luka Modrić.

“Nema niti jednog imena, niti jednog kluba, koji može izbjeći istragu poreznih istražitelja”, rekao je Montoro u parlamentu u Madridu odgovarajući na pitanje zastupnika stranke centra Građani, Juana Carlosa Giraute. On je pitao ministra da li porezni istražitelji pregledavaju informacije koje je Football Leaks distribuirao španskim dnevnim novinama El Mundo.

One su objavile dokumente porezne uprave u kojima se navodi kako je nad igračima Real Madrida – Lukom Modrićem, Cristianom Ronaldom, Pepeom i Fabiom Coentraom – otvorena istraga zbog sumnje da su otvarajući račune u inostranstvu izbjegavali plaćanje poreza od reklama i sponzorskih ugovora u Španiji.

Španska porezna uprava je 18. januara otvorila istragu nad poreznim obveznikom Modrićem, navedeno je u dokumentu kojeg je objavio El Mundo. Hrvatski reprezentativac je pod istragom jer je u Luksemburgu osnovao preduzeće Ivano SARL, nazvano po njegovom sinu, kako bi ondje plaćao porez od oko jedan posto umjesto 30 posto u zemlji gdje radi i živi.

Tom kompanijom upravlja njegova supruga Vanja a Modrić je vlasnik, naveo je El Mundo koji je zajedno s jedanaest evropskih medija udruženih u istraživački konzorcij objavio stotine povjerljivih dokumenata i informacija.

“Porezni inspektori djeluju u skladu s onime što je objavljeno nadopunjujući to svojim vlastitim podacima”, izjavio je Montoro ne navodeći pojedinačno niti jedno ime. “Riječ je o kompleksnim poslovima te je potrebno vrijeme za zaključenje istraga”.

Španija još uvijek osjeća posljedice ekonomske krize te je sa stopom nezaposlenosti od preko 19 posto druga u Evropskoj uniji po broju ljudi bez posla, odmah nakon Grčke.

“Špansko društvo treba energično djelovati protiv prijevara jer onaj ko vara ministarstvo financija pljačka sve nas”, naglasio je Montoro.

On se time pridružio premijeru desnog centra Marianu Rajoyu, inače simpatizeru Real Madrida, koji je u utorak rekao da “ko ne izvršava obveze prema ministarstvu financija vara ostale građane”.

Rajoy i Montoro ovaj tjedan odgovaraju na pitanja opozicije koju zanima što vlada radi po pitanju afere Football Leaks u kojoj su prozvani i drugi nogometni djelatnici koji su radili u Španiji poput trenera Jose Mourinha, inače prvog Modrićevog trenera u Real Madridu 2012. godine, koji sada vodi engleski Manchester United.