Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srbija vjerovatno u najlošijem šeširu za žrijeb grupa SP-a

ZRIJEB

FIFA je na svom zvaničnom sajtu danas objavila novu rang listu, na kojoj je reprezentacija BiH nastavila da pada listi.

Na najnovijoj rang listi Zmajevi se nalaze na 40. mjestu sa 744 boda, što je za četiri pozicije lošije u odnosu na prethodni mjesec. Treba istaći da su Zmajevi godinu počeli kao 27. reprezentacija svijeta.

Jutros objavljena lista će svoju prvu konkretnu primjenu imati već sutra u žrijebu parova baraža za plasman na SP.

Prema tome, nosioci će biti Švicarska (11. mjesto), Italija (15), Hrvatska (18) i Danska (19), a njihovi potencijalni rivali biće Sjeverna Irska (23), Švedska (25), Republika Irska (26) i Grčka (47).

Već sada se mogu nazrijeti i jakosne grupe za žrijeb grupa na SP iduće godine u Rusiji.

Hrvatska zauzima trenutno 18. poziciju sa 1013 bodova i u slučaju da se plasira na Mundijal sigurno će biti u drugoj jakosnoj grupi prilikom žrijeba. Srbije je pala za čak šest mjesta u odnosu na prošlomjesečnu listu. Srbija je sada 38. (četiri boda više od BiH) i prilikom žrijeba za SP u Rusiji najvjerovatnije će biti u najlošijoj, četvrtoj jakosnoj grupi.

Na vrhu bez bitnijih promjena – prva je Njemačka sa 1631 bodom, ispred Brazila sa 1619, potom slijede Portugal, Argentina, Belgija, Poljska, Francuska, Španija, Čile i Peru.

Švicarska je nakon poraza od Portugala u posljednjem kolu kvalifikacija pala za četiri mjesta na FIFA rang listi i više nije u “Top 10”.