Magazinović: HDZ-ova majorizacija Srba usmjerena protiv Hrvata izvan Hercegovine

magazinovic sassa

Povodom odbijanja dijela političkih stranka u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona, predvođenih HDZ-om da podrže izmjene Ustava ovog kantona koje bi garantovale jednakost svih naroda i građana, predsjednik Glavnog odbora SDP BiH i poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magazinović je izjavio da je nemoguće dati smislen odgovor kako to neko ko verbalno promovira evropske vrijednosti u praksi, koristi neke od metoda onih koji su smatrajući da postoje više i manje vrijedni narodi i pojedinci, te prihvatljiva i neprihvatljiva boja kože i etničko porijeklo, započeli Drugi svjetski rat sa katastrofalnim posljedicama od kojih se planeta nikada nije oporavila.

“Pravna nesigurnost koja je više nego prisutna u Bosni i Hercegovini, a čija je i ovo potvrda, već danas ima ogromne posljedice po državu i sve njene građane. Osnovno ljudsko pravo svih građana je da imaju jednak tretman, te je šokantno odbijanje HDZ-a i stranaka koje ih slijede da to pravo uskrate Srbima u HNK.

Takvo neodgovorno političko ponašanje i vjerovatni pokušaj trgovine sa ovim pitanjem daje savršen alibi strankama sličnih vrijednosnih okvira da se u nekom drugom dijelu BiH ponašaju na sličan način i uskrate jednakost nekoj drugoj etničkoj grupi pozivajući se na majorizaciju Srba u HNK od strane HDZ-a i stranaka koje ih slijede. U suštini, ovakvim ponašanjem HDZ između ostaloga radi i protiv Hrvata koji ne žive u Hercegovini.

Ovaj potez još jednom pokazuje da među nacionalistima nema nikakve razlike, bez obzira iz kojeg naroda dolaze. Svi oni glume zaštitnike svoga naroda od imaginarnih neprijatelja i tako pokušavaju stvarati atmosferu mogućeg sukoba, te na taj način pažnju javnosti skrenuti sa činjenice da ne postoje rezultati njihovog rada u ovom mandatu.

Svi oni hrane jedni druge svojim šovinizmom i pomažu jedni drugima da ostanu na vlasti, dok mimo očiju javnosti savršeno dobro sarađuju i pomažu jedni drugima u realizaciji projekata stranačko, porodično, interesno povezanih grupa.

Poslije ovog poteza koji se ne može ničim opravdati, te nastavka međusobne saradnje sa drugim strankama većine, kao da se ništa nije desilo, nema govora da nas iko od stranaka na vlasti može uvjeriti da ovaj i ovakvi potezi nisu međusobno dogovoreni. Sve je više sumnje da je i masovno iseljavanje iz države koji je rezultat ovakve politike i političkih poteza dio njihove strategije i plana koji mora biti zaustavljen“, izjavio je Magazinović.