Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Aleksandar Mitrović

Srbin ubjedljivo “najbolji” u Premiershipu – u promašajima!

mitrovic

Mitrović se može pohvaliti da je barem po nečemu najbolji u Engleskoj, ispred Salaha, Aguera, Kanea, Jimeneza, Pogbe, Aubameyanga, Hazarda…

Počelo je bajkovito. Početkom 2018. došao je na posudbu u drugoligaški Fulham kao neželjeni otpadak prvoligaša Newcastlea.

I to u posljednji tren, nakon što mu je propao već dogovoren povratak u Anderlecht, pa je minutu prije kraja prijelaznog roka opet prešao La Manche i doletio u London. Tamo je u 17 utakmica postigao 12 ključnih golova za dramatičan povratak Fulhama u Premier League preko pakla play-offa.

Aleksandru Mitroviću (24) ljeto je bilo kao u raju. Sa Srbijom je otišao na SP, a kada se vratio iz Rusije, Fulham ga je otkupio za 32 miliona eura i učinio glavnom zvijezdom ekipe pojačane još nizom skupih igrača, koja je predvođena još jednom srpskom uzdanicom, trenerom Slavišom Jokanovićem, trebala biti hit ove sezone Premier League.

I dok Fulhamu u eliti nije krenulo najbolje, Mitrović je blistao. U prvih šest kola postigao je pet golova.

Troublemaker iz Smedereva zatim je krenuo pokazivati svoju pravu ćud. Napustila ga je golgeterska sreća, ekipa je tonula i igrala sve gore, a on je umjesto razbijanja protivničkih odbrana to radio svojim saigračima. Na času joge na koju ga je tadašnji trener Ranieri poslao da se riješi problema s kontrolom bijesa, za vrat je uhvatio suparnika u napadu Aboubakara Kamaru.

Mnogi su se tada sjetili riječi koje je bivši napadač Partizana ranije izrekao o sebi samom: “Otac mi kaže da nisam fudbaler, da bih bio kriminalac ili kick-bokser. Uvijek sam donosio glupe odluke i upadao u probleme. Radio sam sve suprotno od onoga što su mi govorili.”

Tako je vjerovatno bilo i kada su mu govorili kako bi bio red da opet krene zabijati golove jer nakon što je prvih pet zabio u prvih šest utakmica, za drugih pet trebalo mu je čak 26 mečeva.

Posljednji je postigao još 29. januara, kada je dva puta poentirao za pobjedu nad Brightonom u 24. kolu. Posljednja utakmica na kojoj je Mitrović zabio ujedno je bila i posljednja na kojoj je Fulham pobijedio.

Nakon toga je bez gola od početka do kraja igrao osam utakmica, uključujući i onu u 33. kolu kod Watforda, gdje je Fulham porazom 1:4 ispao iz prve lige čak pet kola prije kraja.

Cijelo to vrijeme Mitrović se neuspješno trudio zabiti. Čak i previše.

U 32 utakmice u Premier League na gol je uputio rekordnih 111 udaraca. S obzirom na to da je postigao 10 prvenstvenih golova, znači da mu za jedan pogodak u Premiershipu treba čak 11 udaraca na gol!

Dakle, Mitrović se može pohvaliti da je barem po nečemu najbolji u Engleskoj, ispred Salaha, Aguera, Kanea, Jimeneza, Pogbe, Aubameyanga, Hazarda…