Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šta je Boxing day i zašto Englezi igraju dan poslije Božića?

download

I dok sve ostale lige miruju, a igrači odmaraju, u Premiershipu su u vrijeme Božića i Nove godine igra punom parom. U sljedećih osam dana Englezi će odigrati čak tri prvenstvena kola, a sve počinje danas, tradicionalnim “Boxing Dayom”.

Igranje nogometnih utakmica 26. decembra seže u daleku prošlost i vuče korijene iz samog početka nogometa kakvog danas poznajemo. Sheffield FC i Hallam FC su na Štefanje 1860. godine odigrali prvu utakmicu između neka dva nogometna kluba u historiji.

Nakon toga, u prvoj sezoni stare Football League (1888./1889.) Preston je 26. decembra počeo koristiti u terminima engleskih utakmica.

Nekoliko je teorija po kojima je Boxing Day dobio ime, ali najprihvaćenija je ona o gospodarima i slugama.

“Christmas Box” je engleski naziv za Božićni dar. Bogati Englezi, koji su u svojim domovima imali sluge i pomoćnice, 26. decembra dobili svoje Christmas boxeve, što se nazivalo Boxing Day, a gospodari bi ih pustili kući da budu s porodicama.

Druga je teorija da se na Božić u crkvama u kutijice skupljao novac, koji bi se dan kasnije (Boxing Day) otvorio, a neki tvrde da su brodovi na prekooceanskim putovanjima ukrcali kutiju s novcem za sreću, koju bi onda dali svećeniku u luci dolaska, a on novac dan poslije Božića podijelio siromašnima.

Ali, kako god bilo, već više od 120 godina tog 26. decembra u Ujedinjenom kraljevstvu se igra nogomet. Premiership, niže lige, amaterske lige – svi igraju.

Utakmice su raspoređene tako da navijači moraju što manje putovati, a najčešće se ne igraju veliki derbiji kako bi se u gradovima izbjegli neredi u vrijeme Božića.

Ipak, najviše se pamti Boxing Day 1963. godine kad je na deset utakmica Divison One palo nevjerovatnih 66 golova.

U danas nezamislivom scenariju, Manchester United je dobio šest komada od Burnleya, Blackburn je u gostima pobijedilo West Ham 8:2, a Fulham je Ipswich Townu utrpao čak deset golova. Identičnim rezultatom, 3:3, završile su utakmice Wolverhamptona i Aston Ville te Nottinghama i Sheffield Uniteda, dok su WBA i Tottenham odigrali 4:4.

Danas se engleski treneri i igrači žale se na pretrpani raspored i manjak vremena za odmor. Šta bi rekli da su igrali u pedesetim godinama?

Do 1957. u kalendaru najeltinijeg razreda engleskog nogometa jedno kolo igralo se na Božić, a drugo dan kasnije…