Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nakon poraza

Starčević: Nismo na nivou Italije, ali drugo poluvrijeme treba biti slika BiH

starcevic nsbih
Selektor Slobodan Starčević / FOTO: NSBIH

Jedini gol za BiH večeras je, u 79. minuti, postigao Adrian Leon Barišić sa oko 15 metara, ali to je bilo dovoljno samo za „častan poraz“ bh. tima, koji je prvi u ovim kvalifikacijama zatresao mrežu Italijana

Mlada nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je večeras u Zenici u kvalifikacijskom susretu za Evropsko prvenstvo 2023. godine od selekcije Italije rezultatom 1:2 (0:2) pa je bosanskohercegovački tim još bez pobjede nakon četiri odigrane utakmice.

Omjer od dva poraza na domaćem terenu (Republika Irska 0:2 i Italija 1:2) te gostujući remi protiv Crne Gore (2:2) i u septembru u Zenici protiv Švedske (1:1), rezultatski ne može zadovoljiti bh. tabor. Ponovo su za bh. tim bili kobni prekidi, jer su oba gola primili nakon kornera.

-Mislim da je prvo poluvrijeme za zaborav. Imali smo te dvije greške iz kojih smo primili, a nismo ni postigli gol. Vjerovatno iz prevelikog respekta prema ovoj, kvalitetnoj grupi momaka iz Italije.

Međutim, drugo je poluvrijeme bila sasvim druga slika i ja mislim da ta slika treba da bude slika ovih reprezentativaca BiH- kazao je nakon večerašnje utakmice selektor bh. tima Slobodan Starčević.

Napominje kako su u drugom poluvremenu kreirali šanse i pravili pritisak na gol Italije te da im je malo falilo da i ovu utakmicu završe neriješenim rezultatom.

-Mi bismo bili i veoma zadovoljni neriješenim rezultatom. Međutim, dobra priprema i dobra atmosefera pred veoma bitnu utakmicu u Luksemburgu, koju već igramo za četiri dana (utorak, 12. oktobar). Nadam se da će ova dva poluvremena- drugo poluvrijeme protiv Švedske i protiv Italije, ipak donijeti rezultat i da ćemo se veseli vratiti iz Luksemburga- priželjkuje Starčević.

Večeras su, slaže se, pokazali „stare, dječje boljke“, koje su pokazivali i u septembarskim mečevima protiv Irske i Švedske.

-Mi radimo na tome da otklonimo greške, međutim nismo dovoljno brzi, nismo dovoljno kreativni ni disciplinovani da ovim ekipama, kakva je Irska i Italija, da odgovorimo na pravi način. Uz dobre njihove izvođače prekida, uz dobro kretanje…nismo još na tom nivou da to ispratimo- priznaje Starčević.

Ne traži, kaže, isprike za poraz, ali ipak podvlači kako su njegovi igrači, koji su većinom iz Premijer lige BiH, večeras igrali protiv igrača iz „Serie A i Serie B“.

-Naš je cilj da dođemo do Serie A i Serie B i ja našim igračima želim da to urade, jer su neki u drugom poluvremenu pokazali da mogu doći u ravan igračima iz tih liga- smatra Starčević.

Jedini gol za BiH večeras je, u 79. minuti, postigao Adrian Leon Barišić sa oko 15 metara, ali to je bilo dovoljno samo za „častan poraz“ bh. tima, koji je prvi u ovim kvalifikacijama zatresao mrežu Italijana.

Večeras je Švedska na svom terenu s 3:1 porazila Crnu Goru, a Republika Irska je, također kao domaćin, s 2:0 bila bolja od Luksemburga.

Naredni susret mladi bh. nogometaši igrat će u utorak, 12. oktobra, na gostovanju kod Luksemburga (16.30 sati). Italija će u utorak ugostiti Švedsku, dok će Crna Gora biti domaćin vršnjacima iz Republike Irske.

Tabela grupe F: Švedska 10 (4 utakmice), Italija 9 (3), Irska 7 (3), Crna Gora 4 (5), BiH 2 (4) i Luksemburg 1 (5).