BiH

mostar

Inicijativa “Jer nas se tiče” spremna na saradnju pod određenim uslovima

08/10/2021

Stoga, prije povlačenja tužbe, aktivisti traže konkretni rok za zatvaranje deponija (ne duži od 5 godina), zatim rok sanacije i rok za iznalaženje lokacije novog odlagališta

Građanska inicijativa “Jer nas se tiče”, koja se zalaže za zatvaranje odlagališta komunalnog otpada na Uborku kod Mostara, saopćila je kako je spremna na saradnju s Gradom Mostarom, ali pod uvjetom da se postave jasni rokovi za zatvaranje i sanaciju odlagališta.

Nakon što je u petak mostarski gradonačelnik Mario Kordić pozvao aktiviste iz spomenute inicijative da povuku tužbu na Plan prilagodbe upravljanja otpadom za deponij Uborak, jer tužba koči cijeli taj proces, iz Inicijative “Jer nas se tiče” priopćili su kako su spremni povući tužbu i surađivati s Gradom u svrhu brzog rješavanja problema deponije.

“Međutim, moramo naglasiti i to da cilj Udruženja nije samo brzo rješavanje ovog problema, nego istovremeno i njegovo rješavanje u korist stanovnika Mostara i cijele doline Neretve! Nakon mnogo neispunjenih obećanja građani, nažalost, više nisu u mogućnosti vjerovati nadležnima na riječ”, navodi se dalje u priopćenju.

Stoga, prije povlačenja tužbe, aktivisti traže konkretni rok za zatvaranje deponija (ne duži od 5 godina), zatim rok sanacije i rok za iznalaženje lokacije novog odlagališta.

“Bez konkretnih rokova i potpisanih odluka ne možemo povući tužbu, s obzirom na to da se naše povjerenje, godinama zasnivano na riječima, svakog puta izigralo i građani su oni koji sve ove godine ispaštaju”, poručili su iz Građanske inicijative “Jer nas se tiče”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.