Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Jer nas se tiče"

Kantonalni sud u Sarajevu odbio tužbu zbog Uborka

uborak
FOTO. Fena

Presudom je naloženo J.P. “Deponija” Mostar da na regionalnoj deponiji otpada “Uborak – Buđevci” provede mjere za sanaciju i zatvaranje deponije kako bi se svi negativni utjecaji na okoliš sveli na minimum

Kantonalni sud u Sarajevu 18. oktobra odbio je tužbu Udruženja “Jer nas se tiče” na Plan prilagođavanja upravljanja otpadom za regionalnu deponiju “Uborak-Buđevci”.

U obrazloženju presude ističe se kako se odobrava ažurirani Plan prilagođavanja Javnom poduzeću “Deponija” Mostar za upravljanje otpadom na regionalnoj deponiji “Uborak – Buđevci” do konačnog prestanka odlaganja otpada, sanacije i zatvaranja, navedeno je u utorak na službenim stranicama Grada Mostara.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma je prije donošenja ovog rješenja osiguralo činjenice putem inspekcijskih zapisnika Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Presudom je naloženo J.P. “Deponija” Mostar da na regionalnoj deponiji otpada “Uborak – Buđevci” provede mjere za sanaciju i zatvaranje deponije kako bi se svi negativni utjecaji na okoliš sveli na minimum.

Nakon realizacije Plana prilagođavanja, J.P. “Deponija” Mostar je dužna obavijestiti nadležno tijelo o provedenim aktivnostima, kao i konačnom prestanku primanja otpada na deponiju, kako bi se donijelo rješenje o zatvaranju u kojem će se zahtijevati provođenje naknadnih postupaka.

Ovo rješenje vrijedi pod uvjetima koje je izdano, a najkasnije do 30. aprila 2029. godine kada je Planom prilagođavanja predviđeno provođenje svih mjera na sanaciji deponije “Uborak – Buđevci”.