Fudbal

"Rat fudbalu"

Stižu bijesne reakcije: Superligi se protive političari, navijači, fudbalske legende…

19/04/2021

Potez su osudili nacionalni savezi i nacionalne lige triju zemalja, a bijesna su i udruženja navijača

Najava najbogatijih europskih fudbalskih klubova da osnivaju europsku Superligu izazvala je ljutite reakcije, a francuski predsjednik Emmanuel Macron i britanski premijer Boris Johnson osudili su taj potez.

Macron se odmah usprotivio toj najavi.

“Predsjednik Republike pozdravlja stajalište francuskih klubova da odbiju sudjelovanje u europskom fudbalskom projektu Superlige koji ugrožava načelo solidarnosti i sportskih zasluga.”

“Planovi za europsku Superligu bili bi vrlo štetni za fudbal i mi podržavamo nogometne vlasti u poduzimanju akcije”, objavio je Johnson na službenom profilu na Twitteru.

“Udarili bi u srce domaće lige i zabrinuli navijače diljem zemlje. Uključeni klubovi moraju odgovoriti svojim navijačima i široj fudbalskoj zajednici prije poduzimanja daljnjih koraka”, dodao je britanski premijer.

Dvanaest bogatih europskih klubova postiglo je u kasno u nedjelju dogovor o osnivanju novog fudbalskog takmičenja Superlige u kojoj bi učestvovalo 20 klubova, izvijestio je Real Madrid čiji je predsjednik izabran za čelnog čovjeka tog takmičenja.

U tom novom takmičenju učestvovali bi španski Real Madrid, Barcelona i Atletico Madrid, zatim engleski Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Manchester City i Manchester United, te talijanski Juventus, Milan i Inter. Oni su pozvali još tri neimenovana kluba da im se priključe u projektu kojim bi zatim upravljalo tih 15 osnivača.

Još pet klubova bi se kvalificiralo za tu ligu temeljem rezultata u nacionalnim prvenstvima uoči te premijerne sezone, premda nije navedeno iz kojih bi država bili.

Potez su osudili nacionalni savezi i nacionalne lige triju zemalja. Bijesni su i u udruženjima navijača Cheleseja, Arsenala i Tottenhama.

Ljutite su i fudbalske legende. Bivši igrači Manchester Uniteda Rio Ferdinand i Phil Neville nazvali su ovakav potez, makar se radi o njihovom klubu, “čistom pohlepom” i “ratom fudbalu”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.