Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Damir Mišković

Stranci žele kupiti HNL: “Ja bi njima bubnuo cijenu”

suker-miskovic

Riječ je o mizernim, skandaloznim uslovima. HNL je prodan u bescjenje, a klubovi nikada nisu vidjeli sporne ugovore

Damir Mišković, dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza i većinski vlasnik Rijeke, ključna je osoba u poslu oko prodaje medijskih i TV prava Hrvatske nogometne lige, piše Index.

HNS je jučer objavio poziv za dostavu ponuda za početak pregovora o prodaji televizijskih i povezanih medijskih TV prava za natjecanja i utakmice kojima je vlasnik HNS.

U pitanju je razdoblje od sedam godina, od sezone 2022./2023. do kraja 2028./2029., uz mogućnost ponude dodatne tri godine, odnosno prijedloga ugovora na deset godina.

Nakon ovog poteza HNS-a opet se zakotrljala priča o kojoj Index piše godinama, a riječ je o spornim ugovorima HNS-a i kompanije VOX-nogomet za TV prava za HNL koji su na snazi do 2022. godine. Od glavnog sponzora lige T-coma u HNS ulazi 20 miliona kuna (nešto više od 5 miliona KM), a klubovi među sobom dijele 12 miliona kuna (nešto više od 3 miliona KM).

Riječ je o mizernim, skandaloznim uslovima. HNL je prodan u bescjenje, a klubovi nikada nisu vidjeli sporne ugovore.

“Šta je bilo prije, nije bilo dobro. Kada ste ranije vidjeli objavljen poziv na stranicama HNS-a? Zar je to znak da nešto skrivamo ili da želimo transparentno pokušati napraviti dobar posao? Istina je da postoji i mogućnost raskida, zašto se T-com ne bi javio s novom ponudom? Neka se jave svi koje to zanima. Tražimo strateške partnere, a to traje već devet mjeseci. Prošle godine bili smo u Italiji pa smo primili predstavnike agencija u Zagrebu. Odradili smo tu dva sastanka i saslušali prezentacije”, za Index je rekao Damir Mišković.

Postojeći ugovor je smiješan

Na sastanku su bili neki članovi IO-a i HNS-ovi pravnici, a Damir Mišković je mastermind projekta, dok je prvi operativac Saveza Marijan Kustić postavljen u ulogu glasnogovornika. Odmah su ga dočekala pitanja zašto se HNL za sezonu 2022./2023. prodaje godinu i po dana ranije, a na njih je odgovorio i Mišković.

“Zar je nekome normalno da radimo konkurs pola godine prije početka pa da nemamo vremena za novu šansu ako ne budemo zadovoljni? Sve je transparentno. Ako ponude ne dođu, raspisat ćemo novi konkurs. Ako nakon tri ili četiri kruga ne dobijemo ponudu bolju od postojeće, znat ćemo na čemu smo”, govori Mišković.

Jedna od zainteresiranih kompanija je Eleven Sport, multinacionalna agencija i mreža TV kanala sa sjedištem u Engleskoj. Također, Mišković je na stalnoj vezi s ponuđačima iz Italije. O novcu još nisu razgovarali, niko ne zna kakve će biti ponude, ali Mišković nam je kazao da očekuje pet-šest puta više novca od postojećeg ugovora. U HNS-u ne skrivaju da je njegova vrijednost smiješna, kako su nam kazali proteklih dana.

“Imamo parametre, T-com je 15 godina tu i napravio je puno, ali mi moramo na tržištu vidjeti koliko vrijedimo. Nismo se uopće dotaknuli novca na ovim sastancima, ali ja bih u neformalnom razgovoru bubnuo 20 miliona eura, pa da vidimo. To su globalni igrači, prezentirali su nam cijeli proizvod, mogućnost prijenosa sa sedam kamera u full rezoluciji, raskošan program na nivou najboljih liga Europe. Želimo od HNL-a napraviti šou”, objašnjava Mišković.

Hajduk traži pet miliona kuna za Udrugu, ko će to platiti?

Kritike dolaze iz Hajduka, koji često otvara temu TV prava i sumnjivih ugovora za protekla razdoblja. HNS je odbio ponovno osnivanje Udruge prvoligaša koju želi Hajduk, upravo zbog boljeg raspolaganja sponzorskim novcem. Mišković podsjeća da novac prvo treba zaraditi.

“Niko nije protiv Hajduka ni protiv Udruge, ali ne vidim zašto plaćati prostor i pravnike kad to sve već imamo. Hajduku ne odgovara Zoran Mamić u Komisiji HNS-a, a što će biti ako on bude i u Udruzi prvoligaša? Prema planu Hajduka rad Udruge koštao bi nas pet miliona kuna, ne vidim odakle klubovima po pola miliona kuna. Valjda prvo trebamo zaraditi novac. Zvao sam Hajduk i nakon sastanka u HNS-u da idemo zajedno prema sponzorima, ali oni nisu skloni toj ideji. Ja ne vidim šta njima odgovara. Sve ponude koje dođu stavit ćemo pred klubove na sto i pustiti da odluče kako žele, neka izaberu svog predstavnika za sastanak, ne treba nam zato Udruga od pet miliona kuna”, tvrdi Mišković za Index.