Fudbal

Sebasitian Coltescu

Sudac zbog kojeg je prekinuta utakmica Lige prvaka ranije pokušao samoubistvo

09/12/2020

Naizgled bezazlena situacija u nekoliko je minuta eskalirala u rasistički skandal

Utakmica između PSG-a i istanbulskog Bašakšehira prekinuta je sinoć nakon što su se gostujući igrači povukli s terena, a za njima su u svlačionicu otišli i Parižani. Povod je bio incident koji je izazvao četvrti sudac Sebasitian Coltescu.

Rumunski je sudac u komunikaciji s kolegom pomoćnog trenera gostiju Kamerunca Pierrea Weboa oslovio crncem. Nastala je gužva u kojoj je pričuvni napadač turske ekipe Demba Ba verbalno napao Coltescua zbog upotrebe neprimjerene riječi, a uskoro povukao svoje suigrače s travnjaka.

Rumunska riječ “negru” označava crnu boju i sama po sebi nije uvredljiva

Naizgled bezazlena situacija u nekoliko je minuta eskalirala u rasistički skandal.

Weboa i Baa isprovocirala je riječi “negru”, koja na rumunskom doslovno označava crnu boju, a do pomutnje je vjerojatno došlo jer zvuči kao ona međunarodno nepoželjna riječ na “n”. Sudac ju je upotrijebio isključivo zato što je tim opisom najjednostavnije raspoznati osobu o kojoj se govori, prenosi Index.

“Onaj crnac tamo. Idi provjeri tko je on. Onaj crnac, ne može se tako ponašati”, rekao je Coltescu kolegi, prema prijevodu razgovora rumunskog novinara Emanuela Rosua.

L'Equipe pak piše kako je sporni izraz Coltescu upotrijebio kad je navodio kolegu kome treba dati žuti karton. “Onom crncu”, odgovorio mu je.

Dok je Ba držao lekciju Coltescuu i pitao ga zašto je Weboa oslovio crncem, kad bijelca ne bi nazvao bijelcem, sudac se pravdao: “Negru na rumunjskom znači crn. Ja nisam rasist”.

Nije pomoglo. Iako je Coltescu mogao i bez tog izraza u komunikaciji, dojam je da su Webo, Ba i svi koji su ovaj incident pretvorili u rasistički skandal ipak preburno reagirali. Jer kako inače identificirati čovjeka iz skupine u kojoj su svi isto odjeveni, a nije igrač obilježen brojem na dresu?

Coltescu je zbog nespretne formulacije u komunikaciji obilježen kao rasist, zlikovac i persona non grata na stadionu, jer igrači Bašakšehira odbili su se vratiti na travnjak dok god je on sudionik utakmice. Nije pomogao ni pokušaj Uefe da ga zamijeni VAR sucem.

Posljednja sezona

Sve se to dogodilo u posljednjoj sezoni koju je 43-godišnji Rumunj trebao odraditi u europskim natjecanjima, a prije dva tjedna je skinut s Fifine liste sudaca. Ove sezone sudjelovao je na samo jednoj europskoj utakmici, između moldavskog Petrocub Hincestija i Bačke Topole.

Htio je skočiti s prozora

Coltescu u Rumunjskoj sudi utakmice prve lige, ali 2007. je bio degradiran u niželigaškog suca, rijetko je dobivao čak i drugoligaške utakmice. Zbog toga je pao u depresiju i u oktobru 2008. si je pokušao oduzeti život skokom s 10 metara visokog prozora.

“Bio sam u stanu, ljutit i nisam želio nikoga vidjeti. Nazvao sam porodicu i rekao im da ostanu mirni, ali ipak su došli kod mene i provalili u stan. Došli su i policija i hitna pomoć i vatrogasci, onda sam se razljutio i otišao na prozor. Rekao sam im da ne želim publiku i zatim su otišli”, ispričao je svojedobno zbivanja te mračne večeri Coltescu rumunskim medijima, ali i dodao da je nakon toga viđao dva psihologa, koji su ga proglasili normalnim.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.