BiH

pod nazivom "lipa"

Pokrenuta do sada najveća akcija usmjerena protiv krijumčarenja ljudi u BiH

09/12/2020

Vrše se pretresi, lišenja slobode i privođenja više od 20 osumnjičenih osoba među kojima i strani državljanin

Po nalogu tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, policijski službeni iGranične policije BiH, zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, provode jednu od najopsežnijih operacija u borbi protiv organizirane kriminalne skupine, čiji pripadnici su osumnjičeni da su radi sticanja nezakonite imovinske koristi u velikim iznosima, počinili krijumčarenje više stotina ilegalnih migranata kroz BiH i dalje prema Hrvatskoj.

Također, osumnjičeni se terete i za neovlašten promet oružja i vojne opreme, kao i pranje novca.

Istragom je utvrđeno da je više od 20 državljana BiH, uglavnom sa područja Bihaća i okolice, ali i drugih krajeva BiH, u drugoj polovici 2020. godine, vršilo kontinuirano nezakonito djelovanje na pronalasku, vrbovanju, krijumčarenju, transportu velikog broja ilegalnih migranata, uglavnom državljana Bliskog i Srednjeg Istoka i drugih afro-azijskih zemalja.

Zajedničkom operacijom Tužiteljstva BiH i Granične policije BiH, zajedno sa partnerskim institucijama u BiH i inozemstvu, zadokumentirano je oko 30 organiziranih krijumčarskih transporta, u kojima je krijumčaren različiti broj ilegalnih migranata, najčešće u skupinama od više desetina, pa čak i preko stotine migranata.

Osumnjičeni su migrante uglavnom transportirali u blizinu kopnene ili riječne granice sa Hrvatskom, najčešće na potezu od Bihaća do Bosanske Gradiške, te im organizirali dalji transport, ili ih upućivali na nezakonit prelazak granice.

Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni navedenim kaznenim djelima, ostvarili nezakonitu imovinsku korist i bogaćenje u velikim iznosima, a dio novca su pokušavali ubaciti u legalne financijske tijekove te su počinili kazneno djelo pranja novca.

U operativnoj akciji sudjeluje više od stotinu policijskih djelatnika, a nakon provedenih aktivnosti, postupajući tužitelj donijet će odluku o daljim aktivnostima, te ćemo javnosti moći dati više informacija i detalja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.