sp u kataru

Sudija brutalno pokrao Kanađane, Belgijanci slave

kanada ss

Kanada je prvo poluvrijeme odigrala fantastično, bio je to možda i najbolji nogomet prikazan na ovom turniru

Odigran je i drugi meč grupe F Svjetskog prvenstva u Kataru, a Belgija je upisala pobjedu protiv Kanade, koja se nakon 36 godina ponovo pojavila na Mundijalu.

Strijelac jedinog gola na utakmici bio je Batshuayi u 44. minuti.

Kanada je prvo poluvrijeme odigrala fantastično, bio je to možda i najbolji nogomet prikazan na ovom turniru. Belgija čitavo prvo poluvrijeme nije znala kako izaći iz svojih 16 metara, kako se odbraniti, šta napraviti. Kanađani su letjeli po terenu i od prve minute su napali i tražili gol.

Posebno opasni bili su Eustaquio, Davis, David i Johnston. Desna strana Kanade u prvih 45 minuta bila je nerješiva enigma za Belgiju. Već u devetoj minuti je Kanada dobila penal. Carrasco je sapleo Buchanana, sudac iz Zambije Sikazwe nije sudio ništa, no oglasio se VAR. Nakon pogledane snimke ipak je pokazao ne bijelu tačku. Pucao je Davies, ali Cortois je fantastično odbranio.

Gledali smo vjerovatno najgore suđenje na SP do dosada. Zambijski sudac oštetio je Kanadu za dva penala. U 14. minuti je pomoćni sudac sudio nepostojeći ofsajd, a u nastavku akcije je igrač Kanade pokošen u 16 metara Belgije. Bizarni sudac Janny Sikazwe ostao je nijem.

U 39. minuti uslijedila je nova velika greška suca iz Zambije. Laryea je ušao u šesnaesterac, Witsel ga je sapleo i Kanađani su tražili jedanaesterac, ali zambijski sudac nije ništa svirao. Iz VAR sobe su mu signalizirali da bi trebao pogledati snimak, no on je to odbio.

Kanada je prema prikazanom trebala voditi dva, tri razlike, no na odmor se otišlo s prednosti Belgije, jer je u 44. minuti Batshuayi iskoristio kiks stopera Kanade i zabio je za 1:0. Kanada je do kraja poluvremena mogla izjednačiti, čak i povesti, ali jednostavno nisu imali sreće.

Previše toga su promašili, puno toga je obranio Courtois, a nesretni sudac Sikazwe očajnim odlukama uništio je utakmicu i Kanadu.

Početkom nastavka Kanada je nastavila tamo gdje je stala u prvom poluvremenu. Nevjerovatan presing Kanađana zbunjivao je Belgijce, no bilo je jasno da takav tempo svih 90 minuta nije realan. Kanada je sve više ostajala bez zraka, a Belgija se dizala i počela je stvarati neke šanse, uglavnom preko Batshuayija.

Kanada se jednostavno previše potrošila u prvom poluvremenu i Belgija je bez većih problema čuvala i do kraja sačuvala prednost. Kanađani su se trudili, nisu se predali, ali više to nije bila ona ekipa iz prvog dijela. No, ko zna šta bi bilo da je ovu utakmicu sudio neki bolji sudac jer Kanada ovakav poraz jednostavno nije zaslužila.

Kanada u nedjelju od 17 sati igra utakmicu drugog kola protiv Hrvatske. Podsjećamo, Hrvatska je odigrala neriješeno protiv Maroka, no pitanje je hoće li se moći “vaditi” protiv Kanađana. Ako oni budu igrali kao večeras protiv Kanade, naravno.