Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

registarske tablice

Borell: Glavni pregovarači Kosova i Srbije postigli dogovor

Borell Foto EU (1)

Na početku sastanka izaslanik EU Miroslav Lajčak, poručio je da se nada da će danas uspjeti da pronađu rješenje za deeskalaciju tenzija na terenu

Srbija i Kosovo su postigli dogovor i preregistraciji vozila, potvrdio je to na Twitteru šef diplomatije EU Josep Borrell.

– Imamo dogovor! Sa velikim zadovoljstvom mogu da saopćim da su se glavni pregovarači Kosova i Srbije, uz posredovanje EU, dogovorili o mjerama da se izbjegne dalja eskalacija kako bi se u potpunosti koncentrisali na prijedlog za normalizaciju svojih odnosa – napisao je Borell na Tviteru.

Kako je naveo, Srbija će prestati da izdaje registracijske tablice sa nazivima gradova Kosova, a Kosovo će obustaviti dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila, te dodao da će pozvati obje strane da u narednim danima razgovaraju o sljedećim koracima.

Zahvalio se i Miroslavu Lajčaku na napornom radu.

Podsjećamo, glavni pregovarači Srbije i Kosova, Petar Petković i Besnik Bislimi, boravili su danas u Briselu gdje su se sastali sa specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Na početku sastanka izaslanik EU Miroslav Lajčak, poručio je da se nada da će danas uspjeti da pronađu rješenje za deeskalaciju tenzija na terenu.

– Danas sam domaćin glavnim pregovaračima Kosova i Srbije, u nastavku našeg sastanka na visokom nivou. Iskreno se nadam da ćemo danas uspjeti da pronađemo rješenje za deeskalaciju tenzija na terenu i rad na normalizaciji odnosa. Razgovori su u toku – poručio je Lajčak oko 16.00 sati na Twitteru.

Glavni pregovarači došli su u evropsku prijestonicu samo dva dana nakon neuspjelih razgovora na visokom nivou u Briselu.

Vučić je tada iz Beograda poručio da je Srbija pristala na prijedlog Evropske unije – da ne izdaje do daljnjeg tablice za gradove na Kosovu, a da umjesto KM tablica to budu neutralne KS tablice, koje su kosovske vlasti prestale da izdaju još prošle godine.