Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sudije Peljto i Čuić suspendovani na dva ciklusa

cuic peljto

Komitet za sudije i suđenje Nogometnog saveza BiH kaznio je Irfana Peljtu, glavnog sudiju susreta 20. kola Premijer lige BiH između Širokog i Zrinjskog i njegovog pomoćnika Tomislava Čuića sa dva ciklusa nedelegiranja, odnosno šest utakmica.

Komisija je analizirala kompletan snimak utakmice te utvrdila sudijske propuste, ali smatra da oni apsolutno nisu plod tendencije jer su učinjeni na štetu obje ekipe, saopćeno je iz Nogometnog saveza BiH.

U saopćenju se precizira da glavni je sudija u 31. minuti pogrešno dosudio kazneni udarac za gostujuću ekipu, dok u 51. minuti dodatni sudija propušta obavijestiti glavnog sudiju da je načinjen prekršaj u kaznenom prostoru nad domaćim igračem broj 5, te se ne dosuđuje kazneni udarac.

Nadalje, navodi se da glavni sudija u 64. minuti nije isključio iz igre igrača domaćeg tima sa brojem 9 nakon grubog starta nad protivničkim igračem, dok dodatni sudija u 80. minuti propušta obavjestiti glavnog sudiju o situaciji u kojoj domaći igrač broj 5 udara protivničkog igrača, te ga ne isključuje iz igre.

Komitet za sudije i suđenje opovrgao je bilo kakve insinuacije o navodnim pritscima od predsjednika, potpredsjednika ili bilo kojeg drugog člana Izvršnog odbora ili nekog drugog organa NSBiH, navodeći da odluke donosi isključivo samostalno, u saradnji s administracijom.

– Isto tako, bilo kakva vrsta pritiska od strane klubova ili pojedinaca neće uticati na opredjeljenje komiteta i administracije NSBiH da se takmičenja u nadležnosti NSBiH odvijaju isključivo u skladu s relavantnim pravilnicima, a u cilju maksimalne zaštite integriteta takmičenja – navodi se u saopćenju.

Komitet za sudije i suđenje zajedno sa Sektorom za takmičenje NSBiH, zbog kršenja Kodeksa o ponašanju članova NSBiH, podnio je prijavu Disciplinskoj komisiji protiv NK Široki Brijeg i odgovornih osoba kluba.