Kvalifikacije za EURO 2020

Sve nas interesuje kako će se igrati play-off Lige nacija, evo jednostavnog objašnjenja

dzeko

Play-off za Euro iz Lige B, prema sadašnjem stanju, igrale bi Bosna i Hercegovina – Wales i Danska – Austrija

Iako je reprezentaciji BiH cilj završiti među dvije najbolje ekipe Grupe i direktno otići na Euro, koji se na ljeto sljedeće godine igra u 12 gradova širom Evrope, nakon posljednjih rezultata dobro je znati da postoji i plan B, prolazak kroz dodatne kvalifikacije.

Prvi put sistem je takav da će predstavnike u njima dati plasman u novooosnovanoj Ligi nacija. Svaka od četiri lige dat će po jednog predstavnika na Euru kroz play-off. Kvalificirat će se četiri najbolje plasirane selekcije iz svake lige koje putem kvalifikacija nisu izborile završni turnir.

Igrat će se po jednostrukom kup-sitemu, najboljeplasirana će ugostiti četvrtu, a drugoplasirana treću. Domaćin finala bit će unaprijed određen na žrijebu 22. novembra, a te se utakmice igraju od 26. do 31. marta, tek dva i po mjeseca prije početka Eura (12. juna – 12. jula 2020.).

Kad bi sad završile kvalifikacije, Euro bi direkno izborile Engleska, Češka, Ukrajina, Luksemburg, Sjeverna Irska, Njemačka, Republika Irska, Danska, Mađarska, Slovačka, Španija, Švedska, Poljska, Izrael, Francuska, Turska, Belgija, Rusija, Italija i Finska.

Play-off za Euro iz Lige A, prema sadašnjem stanju, igrale bi Holandija – Island i Švicarska – Hrvatska, iz Lige B Bosna i Hercegovina – Wales i Danska – Austrija, iz Lige C Škotska – Bugarska i Norveška – Srbija i iz Lige D Gruzija – Bjelorusija i Sjeverna Makedonija – Kosovo.

Ovako izgleda poredak u Ligi nacija prema kojem će se određivati ko će igrati play-off: