Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

jesper bjorkman

Švedski fudbaler ima neizlječivu bolest: “Kao da sam u noćnoj mori”

bjorkman

“Bilo je grozno. Bio sam potpuno slomljen. Jako sam plakao, nisam mogao prihvatiti da sam smrtno bolestan. Vidio sam samo smrt”, ispričao je Bjorkman

Švedski nogometaš Jesper Bjorkman (26) boluje od amiotrofične lateralne skleroze (ALS), neizlječive bolesti nervnog sistema, koja se najčešće javlja kod osoba starih između 40 i 70 godina.

Početni simptomi su slabost i atrofija malih mišića šake, dok kasnije slabe ošit i međurebreni mišići, pa oboljeli ne mogu samostalno disati. Oboljeli najčešće umiru unutar dvije do pet godina od pojave simptoma, dok deset posto preživi deset i više godina.

Bjorkman je defanzivac koji je igrao za švedske niželigaške klubove Helsingborgs, Angelholms, Gefle, Eskilstunu i Akropolis.

Isprva je osjetio slabost u lijevoj ruci, što je pripisao ranijoj povredi ključne kosti. Doktori su mu prvo pogrešno dijagnosticirali multifokalnu motornu neuropatiju.

Pretragama leđne moždine ustanovljeno je kako ima deset puta više prekinutih nervnih stanica no što je uobičajeno te je potvrđeno da boluje od ALS-a.

“Bilo je grozno. Bio sam potpuno slomljen. Jako sam plakao, nisam mogao prihvatiti da sam smrtno bolestan. Vidio sam samo smrt”, ispričao je Bjorkman za Helsingborgs Dagblad.

Uskoro će navršiti 30 godina, sprema se za vjenčanje sa zaručnicom Linneom i želi postati otac. “Bio sam kod psihologa. Teško mi je odgovoriti ljudima koji me pitaju kako sam. S obzirom na sve, osjećam se relativno dobro.

No stalno sam pod stresom. Kao da sam u noćnoj mori. Moram naučiti živjeti s njom. Međutim nastavio sam sa svakodnevnim životom. Pokušavam ispuniti svoje snove”, izjavio je Bjorkman.