Fudbal

Gianni Infantino

Svjetsko prvenstvo 2030. moglo bi se igrati na dva kontinenta

05/02/2020

Osluškivat ćemo volju javnosti i onda odlučiti. Što više zemalja se kandidira, tim bolje za nas

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino nije isključio mogućnost da se Svjetsko prvenstvo 2030. godine igra na dva kontinenta.

FIFA će 2030. obilježiti 100. godišnjicu odigravanja prvog SP-a koje se 1930. održalo u Urugvaju. Na njemu je učestvovalo samo 13 reprezentacija, a titulu je osvojio domaćin. U gotovo deset desetljeća sve se promijenilo pa ćemo 2026. godine u SAD-u, Meksiku i Kanadi imati 48 reprezentacija, a slavljenički SP mogao bi se igrati diljem svijeta.

“Osluškivat ćemo volju javnosti i onda odlučiti. Što više zemalja se kandidira, tim bolje za nas. Želimo dodatno poraditi na popularizaciji nogometa i jednakosti u njemu. Šest od osam četvrtfinalista u Rusiji bilo je iz Evrope. Razlika je sve veća, a mi je želimo smanjiti”, rekao je Infantino.

Engleska se nadala da će biti domaćin tog prvenstva nakon što je izgubila domaćinstvo 2018. godine, a ovi planovi FIFA-e poremetit će joj kandidaturu. Zajedničku kandidaturu najavili su Argentina i Urugvaj, da bi je kasnije proširili na Čile i Paragvaj. Kina je također najavila da želi organizirati SP 2030., ali teško je vjerovati da bi ga FIFA dodijelila toj zemlji jer se 2022. godine igra u Aziji.

Maroko je potvrdio svoju kandidaturu, a moguće je da mu se pridruže Alžir i Tunis, a priprema se i zajednički prijedlog Rumunije, Grčke, Bugarske i Srbije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.