Thomas Muller iz San Marina dobio odgovor kakav je zaslužio

muller

Napadač Bayerna nije uspio da postigne niti jedan od osam pogodaka u pobjedi reprezentacije Njemačke, nakon čega je izrazio nezadovoljstvo.

– Mečevi poput ovog našeg sa San Marinom nemaju nikakve veze sa profesionalnim fudbalom. Ne razumijem svrhu utakmice poput ove. Pogotovo u ovakvo zgusnutom kalendaru takmičenja – rekao je Muller.

Direktor PR službe tamošnjeg fudbalskog Saveza Alan Gasperoni napisao je saopćenje koje je već odjeknulo Evropom i izazvalo more pozitivnih komenatara.

– Dragi Thomase,

– Imaš pravo, utakmice poput ovih petkom navečer ne znače ništa. Barem tebi. S druge strane, dragi Thomase, ne moraš doći u San Marino u vikendu bez Bundeslige. To veče si mogao da provedeš sa suprugom na kauču vaše luksuzne vile ili možda na nekom događaju koje je organizovao tvoj sponzor i gdje bi na račun svog prisustva inkasirao nekoliko desetina hiljada eura.

Vjerujem ti, ali mi dozvoli da ti dam deset dobrih razloga zbog čega je utakmica San Marino – Njemačka bila vrlo korisna, pa ako bi me samo poslušao – rado bi čuo tvoja razmišljanja.

1. Ovaj meč ti je dobro došao zbog toga što si pokazao da ne možeš da postigneš pogodak čak ni protiv slabašnih ekipa kao što je naša. I nemoj reći da se nisi iznervirao i kada ti je Simoncini blokirao šut za gol.

2. Ovaj meč je poslužio tvojim menadžerima (čak i Rummeniggeu i Beckenbaueru ) da im dokažemo kako oni nisu ekskluzivni ”vlasnici“ fudbala”, nego da su pravi vlasnici svi oni koji ga vole, a kojima – sviđalo se to tebi ili ne – pripadamo i mi.

3. Ovaj susret je poslužio stotinama novinara iz Evrope i svijeta da ih podsjeti da još postoje momci koji slijede svoje snove, a ne vaša pravila.

4. Ovaj susret je poslužio vama Nijemcima da vas podsjeti kako se neke stvari nikada ne menjaju, i kako vas je i historija naučila da nasilnički pristup nije uvijek garant da su stvari takve kakvim ih nasilnik želi prikazati.

5. Ovaj meč poslužio je da dvije stotine ljudi u San Marinu poslušaju trenere i rade najbolje što mogu. Ko zna, jednog dana će im se taj naporan rad isplatiti putem nagrade u vidu utakmice protiv svjetskih prvaka.

6. Ovaj susret poslužio je tvom Savezu (i našem također) da prikupi novac od TV prava putem kojeg ti možeš naplatiti svoju muku zvanu put u San Marino, a Savez ti može izgraditi terene za djecu, škole i učiniti stadione sigurnijima. Odat ću ti tajnu, naš Savez gradi novi teren u zabačenom selu zvanom Acquaviva. Ti bi mogao da ga izgradiš od šest zarađenih plata, a mi ćemo ga izgraditi od novca koji smo dobili za 90 minuta utakmice s vama. Nije loše, zar ne?

7. Ovaj susret je poslužio državici tek nešto većoj od tvog terena u Munchenu da se o njoj priča iz dobrih razloga, jer fudbalska utakmica uvijek predstavlja dobar razlog.

8. Ovaj susret je poslužio tvom prijatelju Gnabryju, koji je na svom reprezentativnom debiju postigao hat-trick.

9. Ovaj susret je poslužio narodu San Marina da se osjeti sretnim i podsjeti da posjeduje pravi nacionalni tim.

10. Na kraju, ovaj susret je poslužio da se podsjetim kako ćeš ispod svih tih najljepših Adidas trenerki koje nosiš uvijek ostati onaj tip koji sandale nosi preko bijelih čarapa.

S ljubavlju, vaš Alan.