Fudbal

Novo takmičenje

Tirana domaćin prvog finala UEFA-ine Konferencijske lige

03/12/2020

Dodajmo kako će u kvalifikacijama za Europsku ligu sudjelovat samo klubovi iz 15 najjačih europskih liga

Glavni albanski grad Tirana bit će domaćin finala novog UEFA-inog takmičenja Konferencijske lige, koja počinje u sezoni 2021/22.

UEFA će smanjiti broj sudionika u Europskoj ligi sa 48 na 32 i istodobno uvesti Evropsku konferencijsku ligu koja će imati 32 kluba.

EKL je buduće treće klupsko natjecanje u organizaciji UEFA-e po jačini, odmah iza Lige prvaka i Europske lige, a pobjednik tog novog natjecanja stekao bi pravo sudjelovanja u Europskoj ligi, prenosi Hina.

Europska konferencijska liga će startati kvalifikacijama u ljeto 2021. godine, a u natjecanju po skupinama igrat će 32 kluba raspoređena u osam skupina po četiri.

Prije natjecanja po skupinama, održat će se tri runde kvalifikacija i play-off runda, podijeljeni na glavni put i put prvaka za one koji prelaze iz Lige prvaka i Europske lige.

Pobjednici skupina izborit će plasman u osminu finala, dok će drugoplasirane i trećeplasirane ekipe iz skupina igrati play-off za preostala mjesta u osmini finala.

Bit će održan poseban žrijeb i izvlačit će se parovi, a klubovi koji su završili drugi u svojim skupinama igrat će protiv nekog od trećeplasiranih iz ostalih grupa. Pobjednici tih susreta ići će u osminu finala Europske konferencijske lige.

Dodajmo kako će u kvalifikacijama za Europsku ligu sudjelovat samo klubovi iz 15 najjačih europskih liga. Hrvatska je trenutačno 20. i ne ostvari li napredak, neće imati predstavnike u Euroligi. Jedino ako prvak Hrvatske ne bude neuspješan u kvalifikacijama za Ligu prvaka pa preseli u ovo natjecanje.

Ostane li Hrvatska iza 15. pozicije, imat će tri predstavnika u kvalifikacijama novog natjecanja, a sva tri startat će u 2. kvalifikacijskom kolu.

Konferencijska liga podijelit će oko 240 miliona eura, što je oko dva i pol puta manje u odnosu na Europsku ligu.

Klubovi će za ulazak u skupine Europske lige dobivati oko 3,1 milion eura, a za ulazak u skupine nove Konferencijske lige oko 1,24 miliona eura.

Prvo finale bit će u Tirani 25. svibnja 2022. godine na Areni Kombetare koja prima 21.690 gledatelja.

Stadion je otvoren u studenom 2019. europskom kvalifikacijskom utakmicom između Albanije i Francuske. Izgrađena je, uz pomoć UEFA-inog programa pomoći HatTrick, na mjestu nekadašnjeg stadiona Qemal Stafa u središtu albanske prijestolnice.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.