Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tri, dva, jedan, kreni: Počinje premijerligaško proljeće

pageh

Dva mjeseca i osam dana prošlo je od posljednjih utakmica BHT Premijer lige. Snijeg, led, kaljuža, vjetar na zatvaranju jeseni pokvarili su ugođaj, pa su svi i onako umorni jedva čekali kraj. Onako kako se čekao kraj jeseni, tako zaljubljenici u domaći fudbal s nestrpljenjem čekaju i na početak proljetnog dijela.

Pred nama je još jedna uzbudljiva polusezona, u kojoj će četri kluba jurišati na trofej, dok će vez sumnje veoma zanimljivo biti i u Ligi za opastanak. Rekosmo, izdvojila su se četiri kluba koji kvalitetom, organizacijom i bodovnom zalihom iz jeseni imaju pravo sanjati najljepši san. Riječ je o sarajevskim i hercegovačkim rivalima – Sarajevu, Željezničar, Zrinjskom i Širokom Brijegu.

Željo je nakon prvog dijela u vodstvu s bodom više od Zrinjskog, dok priliku da se uključe u borbu čekaju i Sarajevo i Široki sa po šest bodova manje od Željezničara i pet manje od Zrinjskog.

U borbi za opstanak namanje izgleda daje se Vitezu, koji u odnosu na zonu opstanka kaska s devet bodova zaostatka. Osim Vitežana najugorženiji je Čelik u kojem od nedavno pušu novi vjetrovi i čiji navijači s razlogom vjeruju u čudo. Neće se tek tako predati ni Sloboda, dok je GOŠK jesenas napravio solidnu zalihu, ali daleko od toga da su i u Galebi bezbrižni i mirni.

Zlatnu sredinu čine Krupa, Mladost, Borac i Radnik. Ova četiri kluba borit će se na prve četiri utakmice za plasman u Ligu za prvaka. U najboljoj poziciji nalazi se Krupa, koja je zahvaljujući dobroj jeseni jednom nogom zakoračila ka cilju. Danas su na programu četiri meča, a sastaju se Krupa – Željezničar, Sloboda – Mladost, Zrinjski – GOŠK i Čelik – Vitez.